Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

A biztostsi piac gyorsabb a gazdasgnl

2007.03.28

 A biztostsi piac gyorsabb a gazdasgnl Salamon Kroly, az Allianz Hungria Biztost elnk-vezrigazgatja elmondta, hogy a nem letbiztostsok tern az egy fre jut djbevtel 2000-ben 73, 2005-ben pedig 186 dollr volt, s 2010-ben vrhatan elri a 364 dollrt. Ugyanezek az adatok az letbiztostsoknl: 63, 148 s 350 dollr. Vagyis a biztostsi piac fejldse eddig is, s vrhatan ezutn is meghaladja a GDP nvekedst.

Ennek indokaknt az elad azt emltette, hogy a magnszemlyek egy bizonyos jvedelem elrse, a vllalkozsok pedig jelentsebb vagyonfelhalmozs utn ktnek biztostsokat. Egy felmrsre utalva elmondta, hogy a magyar biztostk gyfeleinek 27 szzalka vlaszt tudatosan let- s 17 szzalka nem letbiztostst, de ez az arny folyamatosan nvekszik.

Jogszablyi vltoztatsok

A biztostk mkdst jelents mrtkben rinti majd a vrhatan 2010-ben hatlyba lp j Polgri trvnyknyv (Ptk.) - mondta Popper Klra, az Aegon Magyarorszg Biztost gyvdje. Felhvta a figyelmet arra, hogy a vrhat j szablyok szerint a jradkot a biztostknak vente ktszer meg kell emelnik az MNB hivatalos inflcis indexvel.

Jelenleg mindig az gyfl tesz ajnlatot a biztostnak, akkor is, ha a biztost blanketta szerzdst rja al. A jvben ilyenkor a biztost teszi majd az ajnlatot az gyflnek. Az elad elmondta mg, hogy a tervezett szablyok szerint a biztosts idtartama alatt akrhnyszor ksedelembe esik az gyfl, 30 napos hatridvel fel kell szltani a dj megfizetsre. Nem lehet majd felmondsi oknak tekinteni mondjuk az tdik ksedelmet.

Tbbsgben az llami nyugdj

Eric Fischer, az Eurpai Biztostk Szvetsge (CEA) igazgatja, azt emelte ki, hogy a biztostsi piacon az EU-ban jelents vltozsokat hoz a technolgiai fejlds. Szerinte jl mutatja ezt, hogy pldul a biztonsgosabb autk kisebb biztostsi kifizetssel jrnak, s hasonlan megtakarts szrmazik a jobb orvosi technolgia alkalmazsbl is.

A jobb orvosi ellts miatt ugyanakkor tovbb lnek az emberek, vagyis nnek a nyugdjakra fordtott kiadsok. Az EU-ban erre ezer millird eurt fordtanak vente. Ennek 69 szzalka szrmazik – a tbbsgben feloszt-kirov rendszer – llami pnztrakbl, 13 szzalka a magnpnztraktl, 18 szzalka pedig az zleti biztostktl.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek