Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

A Louvre sincs biztostva

2007.08.21

 A Louvre sincs biztostva Tbb mint 2 millird forintnak megfelel eurra takslta az augusztus 16-n Debrecenben nyl Leonardo da Vinci-killts egyik grafikjnak rtkt a pratlan mkincset klcsnad intzmny. A renesznsz mester mvt birtokl firenzei Uffizi ugyanis csak gy volt hajland elengedni a remekmvet, ha a killts rendezje, a Modem Galria erre az sszegre biztostja a kpet, melynek rtkt nveli, hogy eddig mg soha sehol nem volt killtva. s akkor ez mg csak a killts egyetlen darabja.

A trlat alapjt kpez kollekcit tengeri ton Tokibl szlltottk Genovba, onnan 8 kamionnal folytatta tjt Budapestre, majd Kelet-Magyarorszg fel. A killts rendezjnek 600 ezer eurt kell kifizetnie a mkincsek szlltsrt, fellltsrt s biztostsrt egy erre specializldott olasz cgnek, az Opera Laboratorii Fiorentininek, s ezt mg 80 ezer eurval nveli az eredeti Leonardo-rajz alapjn kszlt lszobor, a Kolosszus szlltsrt s fellltsrt fizetend sszeg. Gulys Gbor, a Modem Galria igazgatja szerint mg gy is viszonylag olcsn megsztk a dolgot. Noha az olaszoknak fizetend 680 ezer eur nem csekly sszeg, de legalbb a Tokibl rkez „alapkillts” mellett bemutatsra kerl mkincsekre sikerlt a listarnak szmt 1 ezrelknl alacsonyabb djrt biztostst ktnik az Uniqa Biztostval.

llami garanciavllalssal kivlthat a biztosts

Els hallsra taln meglep lehet, de a nagy nemzeti gyjtemnyeket lnyegben soha nem biztostjk. „Ebben nincs semmi klns; a prizsi Louvre sincs biztostva, mivel annak djt mg a francia llam se tudn megfizetni” - magyarzza a jelensget Somogyvri Mria, a mkincsbiztostsokra specializldott Art Brker Kft. tulajdonos-gyvezetje. A nagy, idszaki killtsoknl nincs mese, a mkincseket klcsnz intzmny minden esetben meghatrozza, hogy milyen sszegre kell megktni a killtott darabokra a biztostst.

Ezt ugyanakkor - legalbbis rszben - llami garanciavllalssal ki lehet vltani. A Szpmvszeti Mzeumban jelenleg lthat inka-killtsnl is a magyar llam vllalt garancit a killtott rtkre, s ugyanez volt a helyzet a pr vvel ezeltti Monet-trlatnl, ahol 24 millird forintra rgott a garancia sszege. Az eddigi legnagyobb rtk killtst tavaly nyitottk meg: a Van Gogh-anyag rtkt tbb mint 150 millird forintra taksltk. „Az sszeg nagyobbik felre llami garancit kaptunk, s csak a maradkra kellett biztostst ktnnk. Azt azonban a gyjtemnyt klcsnzk ignye szerinti sszegben s helyen, klfldn kellett megtennnk, a biztosts dja gy tbb 10 milli forintot tett ki” - avat be a rszletekbe Ban Lszl, a Szpmvszeti Mzeum figazgatja.

A magngalriknak nem telik biztostsra

azai magngalria biztostsi „penetrcijval”. Becslsek szerint ezek mintegy fele rendelkezik csak minden kockzatra kiterjed, all risk biztostssal. A nagy, ismert galrik kivtel nlkl megfelel vdelemmel s biztostssal elltottak, m a kisebbek ott prblnak meg sprolni, ahol csak tudnak, gy biztostst is csak elvtve ktnek. Holott ez ppen szmukra lenne ltfontossg, hiszen egy nagyobb kresemny a fennmaradsukat is veszlyeztetheti.

A mkincsbiztosts dja mindig egyedileg meghatrozott - legalbbis azoknl a trsasgoknl, ahol van ilyen specilis mdozat -, s fgg az rtktl, a terlettl, a krnyktl, valamint a vdelmi rendszertl is. A biztostk teljes kr mechanikai, illetve rszleges elektronikai vdelmet rnak el, s ragaszkodnak a rendrsghez, vagy rz-vd cghez bekttt riaszt rendszer felszerelshez is.

A dj meghatrozsnl dnt, hogy tartalmaz-e trkeny darabokat is a kollekci. Ha igen, mlyebben kell a zsebbe nylni, akr a biztostott rtk 4-6 ezrelkt is ki kell fizetni. Az Uniqnl pldul egy 100 milli forint rtk gyjtemny ves biztostsi dja nem trkeny mtrgyak esetben 4, trkenyeknl 6 ezrelk. Alacsonyabb djat csak igen magas rtk sszegnl vagy korltozott biztostsi fedezettel lehet elrni, ebben az esetben megszhat a dolog 1-3 ezrelkkel.

"Becslsek szerint"

Nem vletlen, hogy a mkincs-biztostsi piacot illeten gyakran kerl el a „becslsek szerint” kifejezs. Ezen szektorrl ugyanis nincs semmifle hivatalos adat, statisztika: igazi diszkrt zletrl van sz. Az azonban egyrtelm, hogy az aukcikat szinte minden esetben biztostjk.

Emellett a brmilyen okbl vgzett szllts, illetve klcsnzs is nveli a kockzatot, ezrt az ilyen esetek legalbb 80 szzalkban is kttetik biztosts. A fehr foltok leginkbb a magngyjtemnyek krl keresendk. Ha „csak” akkora rtkrl van sz, ami a laksbiztostsi szerzdsen bell is biztosthat, mg nincs gond. E szegmens vezetjnl, az Aegon Biztostnl 3 milli forint feletti sszegnl mr „kiemelt rtkekknt” biztostjk a laksban tartott rtktrgyakat. Tbb ezer ilyen szerzdst kezelnek, de - mint Vereczki Andrs krigazgat beszmolt rla - tbb szz olyat is, ahol 30-50 millis rtk tallhat a laksban. A biztostott mkincsek 80 szzalka kszer, a tbbi zmmel antik btor, porceln vagy rtkes sznyeg. Hrommilli forintos rtk fltt mr kevs az zletkt a szerzdsktshez, ilyenkor kpzett rtkbecslt kldenek ki. A dj 5 s 10 ezrelk kztt szrdik.

rz-vdk elnyben

A msik nagy laksbiztost, a Generali-Providencia (G-P) 5, 12 s 20 milli forintos mtrgyrtknl 4-es, 5-s, illetve 6-os vdelmi szint megltt rja el. Utbbinl mr teljes kr mechanikai vdelmet - rcsokat, biztonsgi zrakat az ajtkon s az ablakokon -, valamint riaszt rendszer felszerelst rjk el rendrsgre vagy sajt kivonul szolglattal rendelkez rz-vd szolglathoz bektve.

A cgek egybknt jobban szeretik az utbbi megoldst, mert a rendrsg nem vllal ktelezettsget arra, hogy a riaszt megszlalsa utn meghatrozott idn bell a helysznre rohan. „Mr lteznek klnleges rendszerek is, amellyel a lakstulajdonos brhol jr is a vilgban, internetes kapcsolattal r tud csatlakozni otthoni videokamera-rendszerre, s virtulisan szobrl szobra vgigjrhatja a hzt” - mondja Szikszai Jszef, a G-P krigazgatja. Ha a kuncsaft 20 milli forint feletti rtket trol a laksban, azt a G-P-nl mr csak kln vezeti engedllyel biztostjk. Ennek ellenre vi nhny kontraktus kttetik 100 milli forint feletti rtkre is.

A felttelezsek szerint otthonok ezreiben rejtznek igen rtkes, vdett mkincsek mindenfajta biztosts nlkl. Radsul sok olyan nagy rtk trgy is lehet a laksokban, amelyek vals rtkrl halvny fogalma sincs a tulajdonosnak. „Hihetetlenl bizalmatlanok a gyjtk. Sokan azrt nem ktnek biztostst, mert flnek mindenkitl, egyszeren senkit sem engednek rtkeik kzelbe” - mondja az egyik alkusz. „Egy mnikus gyjt inkbb jr lyukas cipben, de ha van befektethet pnze, azonnal lohol, hogy megszerezzen egy jabb darabot. Biztostsra viszont egy fillrt sem hajland ldozni” - sszegzi egy msik mkincstulajdonos csoporttal kapcsolatos tapasztalatait Somogyvri Mria.

Macers gyek

Az is lehet azonban, hogy a potencilis rdekldk egy rszt elriasztja az a macera, amivel szembeslnik kell. Aki ugyanis klfldi eredet mtrggyal rendelkezik s rsznja magt a ktsre - pldul egy banki hitel fedezetl szeretn azt felhasznlni -, rgtn az rtkbecslsnl problmval szembeslhet. A paprt ltalban magnak kell beszereznie, Magyarorszgon vgzett mvszettrtnsznek viszont nincs arra jogostvnya, hogy gynevezett certificatot lltson ki klfldi mtrgyrl. (rat magyar mtrgy esetben is csak akkor mondhat, ha rtkbecsli kpestssel is rendelkezik.) Ha valaki vletlenl nhny Picasso szerencss tulajdonosa, mehet ki Prizsba Maya Picasshoz, hogy j pnzrt beszerezze a tanstvnyt.

Az Art Brker vezetje beszmolt egy olyan esetrl is, amikor kt magyar vllalkoz egy nagyobb beruhzst szeretett volna elindtani, s a hitel fedezeteknt kpeket ajnlottak fel a banknak. A remlt 3 millird forintos klcsn azonban elmaradt, annak ellenre, hogy az alkuszcgnek tbbnapos telefonlgats utn, nemzetkzi kapcsolatait megmozgatva, sikerlt felbecsltetnie a kpeket. Kiderlt ugyanis rluk, hogy br gynyrek, hamistvnyok.

Hzs becsls

Egyetlen hazai biztost van, ahol nem az gyfeleknek kell beszereznik az rtkbecslst: ez a hazai mkincs-biztostsi piac legnagyobb szereplje, az Uniqa. A cgcsoport nemzetkzi hlzatn keresztl brmely mtrgy rtkt kpes megbecslni, ez azonban nem olcs mulatsg. Csak akkor nem hrtjk t ennek kltsgt az gyflre, ha az legalbb egy vre megkti a szerzdst a szban forg trgyra. Egy magngyjtemny biztostsnak minimumdja egybknt vi 60 ezer forint, amirt krlbell 14 milli forint rtk nem trkeny - festmny, antik btor, sznyeg, ezst trgy - biztosthat.

„Hasonl mtrgysszettellel egy 100 milli forint rtk gyjtemnyrt mr vi 400 ezer forintot kell letenni, ha pedig az sszrtk tbb mint 15 szzalka trkeny, az djnvel tnyez” - szmolt be rla Jaksa va, az Uniqa termkmenedzsere. E trsasgnl egybknt nincs fels rtkhatr a mkincsek biztostsnl - portflijukban elfordul tbb millird forint rtk magngyjtemny is. E szegmensnl egybirnt ppen fordtva jrnak el, mint a tmegmdozatok esetben: azoknl csak rendkvli esetben, vagy kln krsre vgeznek helyszni szemlt, mkincsre viszont e nlkl nem is lehet szerzdst ktni.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek