Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

letbiztostst a netrl?

2007.06.25

 letbiztostst a netrl? Amennyiben pr vvel ezeltt valaki azt mondta volna, hogy letbiztostsokat fogunk eladni a vilghln, kinevetem - ismeri el Mestyn Andrs, a CLB Fggetlen Biztostsi Alkusz igazgatja. Ez is jl jelzi: korntsem volt termszetes, hogy az auts, laks- s utasbiztostsok utn nluk mostantl letbiztostst is lehet ktni az interneten. Egyelre hat biztost hatfle - kockzati, hitelfedezeti, elrsi, vegyes, term-fix, valamint tbbszri kifizetses - mdozatt lehet online megktni, de mr dolgoznak a legmunksabb termktpus, a unit-linked biztostsok netestsn is.

Megcsinlni knny

Lehet, hogy csak az online alkuszok kzti harc egyik rdekes llomsrl van sz, ahol az egyik szerepl valamivel meg akarja klnbztetni magt a tbbitl? A kt legnagyobb trsasg, a Netrisk s a Biztosts.hu ugyanis sokkal vatosabb. Haraszti Zsolt, a tavaly 5 millird forint rtk biztosts kzvettsvel stabilan piacvezet Netrisk gyvezet igazgatja pldul kifejezetten pesszimista, ha az letbiztostsok internetes rtkestsre tereldik a sz. „Megcsinlni a legegyszerbb; a gondok azutn jnnek.” Szerinte a legnehezebb feladat annak kifrkszse, valjban mire is van szksge az gyflnek.

Szles portfoli kell

Minden biztost 10-15 letbiztostsi termket tart a portflijban, s az alkuszcgnek mr az indulskor legalbb fl tucat trsasg knlatval kell rendelkeznie. Itt messze nem olyan egyszer a kplet, mint a ktelez gpjrm-felelssgbiztostsnl (gfb), ahol kis tlzssal csak az r szmt, a szolgltats ugyanaz, radsul azt is msnak (az ltalunk okozott kr vtlen elszenvedje szmra) vesszk. Egy letbiztostsnl ahhoz, hogy egy leend gyfl valban krltekinten tudjon dnteni, sok oldalt kell vgig bngsznie, mire kiderti, melyik termkre is van igazbl szksge. Erre pedig nem mindenki hajland, gy a kzvetlen tancsads igen fontos, ezt pedig az internet mr nem tudja nyjtani.

Felfggeszts

A Biztosts.hu egybknt mr hrom vvel ezeltt beindtotta az letbiztostsok online rtkestst, nem sokkal ezeltt azonban ppensggel felhagyott vele. „A kalkultorok napra kszen tartsnak kltsgeit sem fedezte a megktt szerzdsek utn kapott jutalk” - vallja be Rcz Istvn, a cg gyvezetje. Szerinte az letbiztostsok eladshoz kt dolog felttlenl szksges: legyen az embereknek fls pnzk, illetve legyen nmi fogalmuk a kockzattudatos magatartsrl. „Ma a tbbsg elssorban a napi kltsekre gondol; akinek kenyrgondjai vannak, az nem kt letbiztostst” - foglalja ssze eddigi tapasztalatait. Ugyanakkor tovbbra is szondzzk a piacot, s amint ltnak r ignyt, jraindtjk az zletgat.

gyflveszts

Ms llspontot kpviselnek az online alkuszi piacon tavaly felbukkan, s az v vgi ktelezs kampnyban rgtn 15 ezres ktsszmmal dombort Praeventio Biztostsi Alkusz Kft.-nl. E cg jnius vgn bevezeti a laksbiztostsok, augusztus vgn pedig az letbiztostsok internetes rtkestst. „Megprblunk tanulni a tbbiek hibibl” - fogalmaz sejtelmesen Lantos Lrnt gyvezet. A Praeventinl az internetes penetrci robbansszer nvekedsre s az rak letrsre szmtanak, ami a kvetkez vekben vrakozsaik szerint tbbszrsre nveli majd a netes biztostsrtkestst.

Az online terleten egybknt ltalnosnak tekinthet jutalkmrtkrl nem beszlhetnk. Mr az auts s a laksbiztostsoknl is igen nagy a szrs: egy-egy eladsrt a djbl 3-tl 18 szzalkig terjed jutalkot kapnak az alkuszok. „Ezrt rendesen meg is dolgozunk” - hangslyozza Haraszti Zsolt, akinek tapasztalatai szerint egybknt a jutalkplafon csak ritkn lpi tl a 10-12 szzalkot. Ezrt az rrt vllaljk a teljes adatfeldolgozst (papron s elektronikusan is tovbbtjk a szerzdst), intzik a teljes adminisztrcit, beszerzik s feldolgozzk a krtrtneti igazolsokat.

Jutalk

A neten kttt letbiztostsok jutalkrl mg kevesebbet lehet megtudni; errl a biztost s az alkuszok is szemrmesen hallgatnak. Br errl az gyfelek ritkn rteslnek, egy hs-vr gynk ltal szemlyesen eladott letbiztostsi szerzds jutalka az ves biztostsi dj 40-150 szzalkt is elrheti. (Egybknt ez az egyik oka annak, hogy ha egy letbiztostsi szerzdst id eltt felmondunk, akkor ltalban az els kt ves djat elbukjuk.) A slyos jutalk magyarzatul a biztostk a magas lmunka-ignnyel rvelnek, mondvn: egy kontraktust az gynk ltalban kt-hrom „ls” utn tud csak tet al hozni, s szemlyesen, az gyfl laksn kell megjelennie, amit ltalban tbbszri telefonos egyeztets elz meg. A netes brkerek ppen ezt tudnk megsprolni, s ha a kiemelkeden magas gynki jutalk kikerlne a termk rbl, elmletben mg az gyfl is jl jrhatna: olcsbban tudna biztostshoz jutni.

Magas jutalkok

Nem gy nz ki azonban, hogy ez lenne az irny. A CLB-nl azt tartjk, a netes rtkestsnl is indokolt az offline eladsoknl szoksos jutalkmrtk. Ezt azzal indokoljk, hogy egy-egy szerzdsktst ez esetben is komoly ignyfelmrsnek kell megelznie s faxolgatni, egszsggyi nyilatkozatot kell bekrni, az gyflkrdseket szakrtkkel megvlaszoltatni. A Praeventio igazgatja szerint is jogos a magas jutalk, mivel az online szerzd pluszszolgltatst kap azzal, hogy tbb lehetsg kzl, megalapozottabban tud vlasztani. A Biztosts.hu gyvezetje azzal rvel, hogy egyni letbiztostst nem lehet tmegmretekben eladni, gy ahhoz, hogy kifizetd legyen az ezzel val foglalatossg, a biztostknak vonz jutalkot kell grnik.

Pluszszolgltats kell

Egyedl a Netrisk vezetje vli gy, hogy ha egyszer belevgnak a letbiztostsok netes rtkestsbe, akkor vagy nyjtanak majd mell valami pluszszolgltatst is, vagy mdostjk a kltsgszerkezetet. Ez utbbi esetben pedig elkpzelhet, hogy olcsbban tudjk adni a portkt.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek