Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

Knyszerhelyzetben az utasbiztostk

2007.05.14

 Knyszerhelyzetben az utasbiztostk Panaszkodnak az utasbiztostk: az elmlt esztendben szinte minden sszeeskdtt ellenk. Vlasztsi vben eleve kevesebbet utaznak az emberek - ez a rendszervlts ta gy van -, tavaly viszont a forint gyenglse is a legrosszabbkor jtt.

Mr tavasztl drgtotta a klfldi utakat, a mlypont pedig nyron kvetkezett. gy aztn azok, akik mr befizettk az utat, az indulskor voltak knytelenek meghzni a nadrgszjat - ennek egyik mdja lett a biztosts elhagysa.

Kevesen ktnek

Tovbb rontott a helyzeten a focivb, ami sokakat egy hnapra az otthoni fotelhoz szegezett. De ez mg mindig nem volt elg: jtt a megszortcsomag, az idn februr elejig pedig egyltaln nem esett h a magyarok ltal kedvelt sparadicsomokban. Ekzben ugyan rvendetesen felfutott a belfldi turizmus, s hossz vek ta elszr fordult el, hogy tbben nyaraltak belfldn, mint klfldn, az itthoni nyaralsra viszont nem szoks biztostst ktni.

Klnsen fj e cgek szmra, hogy tavaly 14 szzalkkal - az egy vvel korbbi 6,9 millirl 6 millira - cskkent a tbb napra kiutazk szma. (Egybirnt az tlagosan klfldn tlttt id 8,5 nap.) Radsul egy friss felmrs szerint a hatrt tlpk alig egynegyede kt utasbiztostst. S br Horvth Pter, a Magyar Biztostk Szvetsge (Mabisz) utasbiztostsi tagozatnak vezetje inkbb a 30-35 szzalkot tartja relisnak, ez az arny is messze elmarad a brit turistk 96, vagy akr a lengyelek 60 szzalktl.

Ersd verseny

Az eddigiek fnyben szinte j teljestmnynek tnik, hogy az utasbiztostsi piac 2006-ban 4 szzalkkal bvlni tudott. Mg akkor is, ha a djbevtel 8,60 millird forintrl 8,96 millirdra emelkedse lnyegben az inflcit kzelt remels hatsnak tudhat be. „A stagnl piac rtheten megnvelte a versenyt, ez pedig a kzvetti jutalkok ltvnyos emelkedshez vezetett” - mondta lapunknak Vrtesi Judit, az egyetlen kizrlag utasbiztostsokra szakosodott cg, az Eurpai Utazsi Biztost (EUB) Zrt. szolgltatsi igazgatja. A trsasg egybknt a piaci tlagnak megfelelen teljestett tavaly: az egy vvel korbbi 2,47 millirdrl 2,57-re nvelte djbevtelt, megszorongatva ezzel a piacvezet QBE Atlaszt is.

Ehhez viszont az kellett, hogy versenytrsnak tbb kellemetlen esemny is kesertse az lett: korbbi partnere, az Autklub ttrt egy msik cg, az Allianz Hungria termkeinek rustsra, s az MKB Bank hitelkrtyjnak utasbiztostsait sem k vgzik mr - mindez tbb mint 180 milli forintos bevtelkiesssel jrt. Az Allianz sem rlhet viszont sokig: feltehetn elveszti majd az MKB-bizniszt, amint a bank ltal alaptott kt biztost beindul.

Az orvosi trts a lnyeg

S hogy mi alapjn kellene utasbiztostst vlasztani? Slyos tvhit, hogy a poggyszbiztostsi limiteket kell figyelni - lltjk egybehangzan a szakemberek. A legfontosabb szempont az orvosi kezels kltsgnek plafonja. Egy 1-2 millis fels hatr - ami gyakori pldul a bankkrtykhoz jr biztostsoknl - inkbb csak alibinek j. „Ebbl az sszegbl egy sportbaleset, pldul egy slyosabb szalagszakads kltsge sem fedezhet a szomszdos Ausztriban” - figyelmeztet Vrtesi Judit. Az EUB ppen ezrt az idn meg is szntette „fapados” termkt, mondvn: tbb esetk is volt, amikor az orvosi kltsgek limitbe tkztek. Mindenkppen legalbb 10-20 milli forintos orvosi kltsget vllal termket javasolnak az Amerikba s Kanadba, illetve az Izraelbe utazknak. Ezekben az orszgokban ugyanis elfordult mr, hogy egy egynapos krhzi kezelsre 1 milli forintot is ki kellett fizetnie a biztostnak.

A msik igen kltsges, s ezrt knnyen limitbe tkz szolgltatstpus a betegsg vagy baleset, netn halleset miatti hazaszllts. Mltkoriban pldul Egyiptombl egy srlt hazaszlltsa tbb mint 10 milli forintba kerlt, mivel csak specilis repl jhetett szba, de egy bcsi szllts is belekerlhet flmilliba.

Elssorban a „top”, a „lux”, vagyis a legdrgbb termkek sajtja az egyni s a szllodai felelssgbiztosts, illetve a jogvdelmi biztosts. „Ezekre ritkn van szksg, de ha igen, akkor ltalban ki is merl a keret” - foglalja ssze tapasztalatait Vrtesi Judit. Az EUB-nl gyvdi kltsgekre 2 millit, a perrel, illetve vadkkal kapcsolatosakra 4 milli forintot fizetnek, s hasonlk a limitek a tbbi biztostnl is.

gyeskedk

rzkeny terlet a poggyszbiztosts. A kzpras termkekre 100-150 ezer, a topkategrira 200 ezer krli, a Plusz, Extra s VIP konstrukcikra pedig mg ennl is magasabb sszeget fizetnek a cgek, ha elvsz a csomag. ltalban azonban 300 ezer forint fl nemigen mennek, s limitljk - rkategritl fggen 25 ezertl 60 ezerig - az egy trgyra kifizethet sszeget is. „Tovbbra is legtbb elveszett csomagban volt egy Ray-Ben szemveg s nhny mrks sportfelszerels” - utal arra Horvth Pter, hogy gyeskedni ma is men dolog. Az EUB-nl ugyanakkor gy ltjk, cskken a ldtk szma. Ez annak is ksznhet, hogy egy-egy rtkesebb, mrks darabnl mr szmlval kell igazolni, hogy a trgyat valban megvettk.

Az ers verseny legnagyobb haszonlvezi a kzvettk: informciink szerint az sem ritka, hogy egy utazsi irodnak 30 szzalkot meghalad jutalkot is fizetnek a biztostk. A verseny azonban arra is rknyszerti a szereplket, hogy jtsanak. Az EUB pldul kiegszt termket fejlesztett ki az egyik ilyen az unis tagsgunk ta hozzfrhet Eurpai Egszsggyi Krtya mell.

Sokan pp azrt nem vesznek biztostst, mert gy vlik, ez elgsges vdelmet nyjt klfldn. Ez azonban nem gy van. E krtya pldul nem tartalmazza a hazaszlltssal kapcsolatos kltsgeket, s mivel csak llami krhzban trtn elltsra jogost, egy esetleges tszllts kiadsait sem fedezi. Ezeket az elemeket tartalmazza az EUB j termke, s a nagyon alapfok biztostst nyjt bankkrtyk mell is knlnak kiegszt biztostst. Csak a fels kategris bankkrtykhoz tartozik ugyanis akkora limit, ami valban kpes fedezni a kockzatokat. Az EUB a bankkrtyhoz tartoz biztostsi limitet - egy tmegtermkhez tartoz, ltalban 1-2 milli forintos betegsgi elltsra jogost fedezetet - nrszknt fogadja el, gy a krtya birtokosa viszonylag olcsn juthat hozz a 10-20 millis orvosi elltst tartalmaz csomaghoz.

A QBE Atlasz egyelre a termkek cizelllsnak, illetve a limitek emelsnek stratgijban hisz. Korbban laptop, illetve videokamera biztostst nem vllaltk - ma mr ez is belefr, s bevezettk az egy napra kthet biztostst is.

Egy j mdozatnak, illetve a bvrok szmra kidolgozott ves biztostsnak ksznheti az Uniqa, hogy a cget nem rintette a piac stagnlsa. Ertl Pl, a biztost igazgatsgi tagja gy ltja, a sportszvetsgekkel val egyttmkds sokat dob az eladson, nluk ugyanis - igaz, alacsony bzisrl - tbb mint 70 szzalkos nvekedst tudott produklni tavaly az zletg. Abban minden cgvezet egyetrt, hogy az utasbiztostsok eladsban nvekv szerepet kap majd az internet. Az online rtkestett termkek olcsbbak lehetnek - lvn nem ktdik hozzjuk kzvetti dj -, az utazk szemben azonban ennl fontosabb, hogy az utols pillanatban, akr az elutazs eltti jszaka is pr gombnyomssal megkthet a szerzds.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek