Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Biztosts

Kombinlt biztostsok: kinek a kockzata?

2007.06.08

 Kombinlt biztostsok: kinek a kockzata? A legtbb jelzloghitelt nyjt pnzgyi intzmny a hitel fedezeteknt a megvsrolt ingatlanra, vagy ms, a hitelfelvev ltal felajnlott ingatlanra jelzlogjogot jegyeztet be. A jelzlogjog mellett letbiztosts jelenti a msodlagos fedezetet a pnzintzetek szmra. Azonban a lakshitelekhez kapcsold letbiztostsi termkek esetenknt bonyolult konstrukcik is lehetnek. Ezrt a PSZF 2007. jnius 5-tl fogyasztvdelmi akci keretben tematikus honlapjn bemutatja e termkek krt, s azt, hogy milyen kockzatok merlhetnek fel.

letre-hallra

A PSZF kt fbb kategriba sorolja az letbiztostsok fbb tpusait. Az els, a tisztn halleseti kockzatra kttt (hitelfedezeti) letbiztosts. Ebben az esetben az gyfelek jelzloghitel-szerzds megktsvel egyidejleg hall esetre hitelfedezeti biztostst kthetnek szerzdknt, illetve egy, a bank ltal mr korbban megkttt csoportos hitelfedezeti letbiztostsi szerzdshez csatlakozhatnak biztostottknt is. A biztostsi szerzds kedvezmnyezettje a bank, gy, amennyiben az gyfl elhallozik, akkor a biztost kiegyenlti a bank fel az gyflnek a bankkal szemben fennll tketartozst, gy a hitelfelvev jelzlogtartozsa megsznik.

Megtakarts is

A msodik, a hagyomnyos vegyes – kockzati (halleseti) s megtakartsi (elrsi) elemet is tartalmaz – letbiztostsok. Ezek kombinlsa jelzloghitelekkel ugyancsak szles krben elterjedt. Ezen letbiztostsok az „letfedezeten” tlmenen specilisan kialaktott, hossz tv megtakartsra sztnz jellegk rvn igen alkalmasak egy tvoli idpontban szksgess vl, tipikusan jelentsebb sszeg nagy biztonsggal trtn sszegyjtsre. Ezen kpessgk teszi alkalmass e biztostsokat a jelzloghitelekkel val sszekapcsolsra, amellett, hogy az gyfl a hall esetre is biztostsi vdelmet lvez.

A unit-linked kockzatos lehet

Ehhez hasonlan nemcsak a hagyomnyos, hanem a befektetsi egysgekhez kttt (unit-linked) letbiztostsokkal is sszekapcsoldhatnak a jelzloghitelek. Ekkor a megtakartsok/befektetsek az gyfl ltal vlaszthat portflikba (vagy n. eszkzalapokba) kerlnek.
Mindkt megtakartsi biztostsi tpusra igaz, hogy a biztost az gyfl befizetseibl kpzett tartalkot fekteti be. A klnbsg az viszont, hogy mg a hagyomnyos vegyes letbiztosts esetben a lejrati sszeg elre, mr a biztosts megktsekor meghatrozott s garantlt (teht az gyfl pnze nincs kitve a hozamingadozsoknak s a tketartozs visszafizetse biztos), addig a unit-linked letbiztostsok esetben – mivel itt a befektets az gyfl ltal vlasztott eszkzalapokba, jellemzen az gyfl kockzatra trtnik – a lejrati biztostsi sszeg a ktskor elre meg nem hatrozhat mrtk.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek