Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

Elismerst s llst adna az j szakkpzsi rendszer

2007.08.31

 Elismerst s llst adna az j szakkpzsi rendszer A szakkpzs irnytsa tavaly a Szocilis s Munkagyi Minisztriumhoz (SZMM) kerlt annak a folyamatnak a rszeknt, amelynek clja a szakkpzs s a foglalkoztatspolitika sszehangolt irnytsa. Emellett a Nemzeti Fejlesztsi Terv keretben ltrehozott 16 trsgi integrlt szakkpzsi kzpontban (TISZK) mr az j Orszgos Kpzsi Jegyzk (OKJ), valamint az j szakmai- s vizsgakvetelmnyeknek megfelelen tanulnak a dikok.


Kapcsold linkek


Szocilis s Munkagyi Minisztrium

Oktatsi s Kulturlis Minisztrium

Magyar Kereskedelmi s Iparkamara

szakkepzes.lap.hu

A reformfolyamat mg nem zrult le, jabb nagy talakuls eltt ll a szakkpzs: az Oktatsi s Kulturlis Minisztrium (OKM) s az SZMM mdostotta a kzoktatsrl s szakkpzsrl szl trvnyeket, rendeleteket. gy megteremtettk a jogi alapokat is ahhoz, hogy a szakkpzst a gazdasg ignyei szerint fejlesszk.

Tbb elismerst a fizikai munksnak!

A munkltatk jelents rsze elvrja, hogy a plyakezd tudja, mit jelent dolgozni, hogyan mkdik egy szervezet. Ezrt mdostottk a szakkpzsi trvny gyakorlati kpzsre vonatkoz rendelkezseit, valamint a szakkpzsi hozzjrulsrl s a kpzs fejlesztsrl szl trvnyt, sztnzve a munkaadkat arra, hogy nveljk a tanulszerzdsek szmt.

Tbbek kztt a szakkpzs s a gazdasg kapcsolatt ersti az az egyttmkdsi megllapods is, melyet az SZMM februrban kttt a Magyar Kereskedelmi s Iparkamarval. A megllapods f clja a szakkpzs versenykpessgnek erstse, a fizikai szakmk trsadalmi megtlsnek javtsa.

A gazdasg szerepli is rszt vllalnak a kpzsben

A cl a munkaer-piaci kereslet s a knlat kzeltse: a szakkpz intzmnyek a jvben a munkaerpiac vals ignyeinek megfelel szm s vgzettsg szakembert kpeznek majd. A szakiskolk 80 szzalka integrldik majd a TISZK-be, hogy a gazdasgban jl hasznosthat kpzst nyjtsanak.

Nagyobb szerepet kapnak a szakkpzs irnyainak (azaz a szakkpestsek) s arnyainak (a szakirnyok szerinti tanulltszm) meghatrozsban, s a kpzs fejlesztsben a regionlis fejlesztsi s kpzsi bizottsgok (RFKB), valamint a gazdasgi kamark. A bizottsgok sszettele is megvltozik: n a gazdasg szereplinek rszvtele a kpzsben, a trselnki funkcit a kamark kpviselje ltja majd el.

A tartalmi fejleszts eredmnyeknt az j OKJ-ben szerepl szakmk oktatsa modulris rendszerv vlt. Ezek egymsra plnek, gy biztostjk az adott szakterleten a tovbblps lehetsgt, a magasabb kpests megszerzst, a szakmk kzti tjrhatsgot – alkalmazkodva a munkaerpiac ignyeihez.

Plyakvetsi s munkaer-keresleti adatbzis

A feladatok kztt szerepel a plyaorientci, a plyatancsads s a plyakvets rendszernek fejlesztse is. A ltrejv adatbzisban – az lethosszig tart tanuls koncepcijnak megfelelen – mindenki megtallja majd a szmra szksges informcikat. A plyavlaszts eltt llkat plyaismertet, foglalkozsokat bemutat filmek segtik a dntsben.

A plyakvetsi rendszer a frissen vgzettek elhelyezkedsrl szolgltat majd adatokat, ezzel segtve a plyavlasztsi dntst. A munkba llk vagy munkt keresk pedig tfog tjkoztatst tallnak a hazai oktatsi s munkagyi rendszerrl, a munkaer-keresletrl, a tlteltett szakmkrl s a szakmk szerinti brekrl.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek