Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

Folytatdik a Lpj egyet elre! program

2007.08.13

 Folytatdik a Lpj egyet elre! program A Nemzeti Fejlesztsi gynksg honlapjn olvashat adatok szerint 10 665 millird forint rfordtssal kt v alatt 21 ezer szemly vonhat be a szakkpzsbe. A program 2006 februrjban indult s az idn zrul els szakaszban 15 500 szemly juthat szakkpestshez. A kezdeti 3,9 millird forintos keretsszeget elszr 4,2 millird forintra, majd 4,8 millird forintra egsztettk ki. Az eredetileg tervezett 11 ezer szemly helyett gy jval tbben kapcsoldhattak be a kpzsbe. A Lpj egyet elre! programot 75 szzalkban az Eurpai Uni, 25 szzalkban a magyar kltsgvets finanszrozta.

A tanulk vlemnye is szmt

Az els kpzsek rsztvevinek vlemnyt krdves felmrs keretben krtk ki. A vlaszolk 45 szzalka tlte meg munkaer-piaci pozcijt kedvezbbnek az adott tanfolyam elvgzst kveten, 52 szzalk szerint viszont az rdemben nem vltozott. Arra a krdsre, hogy a tanfolyamot kveten miknt vltozott a munkaer-piaci helyzete, a tanfolyam idejn is llssal rendelkez 250 vlaszolnak csaknem a fele vlte gy, hogy ez lnyegben nem vltozott. A regisztrlt llskeresk kzl a 150 vlaszolbl 90 vlte gy. A tbb mint 150 nem regisztrlt llskeresbl ugyancsak 90 vlaszolta ezt. A hrom kategria tlagban 52 szzalk volt azok arnya, akik szerint helyzetk lnyegben nem vltozott, 45 szzalk viszont gy nyilatkozott, hogy kedvezbb munkaer-piaci pozcit rt el.

A vlaszokbl kiderlt, hogy a keresked-vllalkoz szakmt szerz 42 llskeres szemlybl 20-nak a tanfolyam utn egy hnappal mr volt munkahelye. Ez 48 szzalkos elhelyezkedsi arny. A 25 llskeres kzl – akik szemly- s vagyonr szakmt szereztek – 10-nek sikerlt elhelyezkednie egy hnap utn, ez 40 szzalkos arny. sszesen 33 fle szakmai tanfolyamon vettek rszt a vlaszolk.

A vlaszok szerint a Lpj egyet elre! programrl a legtbben, 25 szzalkban az ismerseiktl szereztek informcit, 22 szzalkban a helyi kpz intzmnyektl, 21 szzalkban a nyomtatott sajt tjn, 12 szzalkban plaktok alapjn, 11 szzalkban a helyi munkagyi kirendeltsg adott informcit, sztnzst, 5 szzalkban a munkahely, 2 szzalkban a televzi, 1 szzalkban az internet tjn, 1 szzalkuk pedig egyb helyrl szerzett informcit. A felmrs idejn ksztett szmts szerint egy-egy rsztvev tlagosan a kpzsi kltsghez, vizsgadjhoz, sztndjhoz 259 ezer forintos tmogatsban rszeslt.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek