Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

Lekzdhet a stressz

2007.08.29

 Lekzdhet a stressz Tudomnyos szempontbl hogy tli meg a konferencit? Sikeres volt?

A konferencia megmutatta, hogy a kros, folyamatos stressz lekzdhet. Ebben a kzdelemben szerepet kaphatnak a vdekez mechanizmusok, gy a sejteket vd stresszfehrjk, de nagyon fontos lehet az letmd, a viselkeds megfelel talaktsa is. Az eladsokat jrva, a hatszz tudomnyos plaktot olvasva n magam is szmos olyan fontos, j ismerettel gyarapodtam, amely sajt tovbbi kutatsaimban is gymlcsz lehet.

Hny tuds jtt Budapestre? Mennyi elads hangzott el?

A vilg sszes kontinensnek csaknem ezer tudsa jtt el, akik 160 eladst tartottak s 600 tudomnyos plaktot (posztert) mutattak be. A ht felads kzl tt nk tartottak, amely megmutatta, hogy a vilg legkiemelkedbb tudomnyos eredmnyeit legalbb olyan arnyban rhetik el a nk, mint amennyire a frfiak.

Milyenek voltak a rsztvevk visszajelzsei? A klnbz tudomnyterletek kpviseli be tudjk pteni msok kutatsait a sajtjukba?

A konferencia ngy napja alatt tbb szz ember lltott meg azzal, hogy hllkodjon a konferencia sikeres megszervezsrt. A szzadik eset utn mr legszvesebben a ruhmra rtam volna fel, hogy ezt ne nekem ksznjk, hanem a konferencit szervez nyolcvan kutat kzpiskols diknak.

Tz vvel ezeltt megalakult a Cell Stress Society International. Most trtnt hasonl kezdemnyezs egy jabb stresszkutat trsasg alaptsra?

A Cell Stress Society International az 1997-es, szintn Budapesten megrendezett I. Stressz Vilgkongresszus sikernek hatsra jtt ltre. A trsasg azta tznl is tbb nagyhats nemzetkzi konferencit rendezett, amelyek egyike volt e budapesti esemny is. Mivel a trsasg befogad jelleg (ppen a kongresszuson trtnt a szvbetegsgek s a stressz-szekci befogadsa), a terlet kutati nem kezdemnyeztk jabb trsasg megalaktst.

A ksrrendezvnyek jl sikerltek?

A rsztvevk szerint a ksrrendezvnyek egyrtelmen letk legemlkezetesebb kongresszusai kz emeltk e tudomnyos tallkozt. Gyakori, vicces panasz volt, hogy itt a szabadid fogalma megsznt, mert a kutat olyan szvesen vett rszt a relaxcin, a stresszold masszzson, a gygyten, a Gyurmalin-gyrson vagy folytatott hossz eszmecsert a kutat kzpiskolsokkal a Nagymez utca kvhzaiban.

Ezekbe a kvhzi beszlgetsekbe bekapcsoldtak „laikusok” is, vagy inkbb csak a kutatk eszmecserje folyt?

A beszlgetsek tnyt s helysznt a Klubrdi segtsgvel megismerhettk a nem szakmabeliek is, akik kzl voltak, akik bekapcsoldtak a kongresszus legjobb eladinak s az j tudsgenerci hsz-, harminc-, de akr 16 ves tagjainak angol nyelv beszlgetseibe.

Mi volt a kongresszus rsztvevinek a vlemnye a gyakorlati stresszoldsi technikkrl?

A relaxcis technikk, a jga, de akr az indiai stresszold tnc mellett bemutatott „Ouuum” istent idz zengzetes hangzata egyrtelmen a rsztvevk nagy tetszsvel s helyeslsvel tallkozott. Bebizonyosodott, hogy a tudomny nem ellensge azoknak a bonyolult jelensgeknek, amelyek megmagyarzsra nem kpes, hanem a termszet komplexitsa eltti alzattal elfogadja azt, hogy a tudomnyos magyarzatok csak az let egy bizonyos szeletnek megrtsre alkalmasak

gy tudom, hogy a tuddok is kszthettek mvszeti alkotsokat a stressz tmjban. Ki nyerte a versenyt?

A klnbz tudomnyterletekbl alkotott, ngy interdiszciplinris tudscsapat a konferencia harmadik napjn nyolc mvszeti alkotst ksztett el. A hulladkpaprbl s festhlbl kszlt, szemet gynyrkdteten kisznezett, nyertes munka – vlemnyem szerint – a stressz ellen kzd molekulris angyalkkat brzolt.

Emellett hivatsos mvszek killtsa is ksrte a kongresszust. Lthat lesz ez mg valahol?

A kongresszus szervezi a Belvrosi Mvszek Trsasgval egyttmkdsben, Munkcsy-djas mvszek kzremkdsvel harmincnl is tbb olyan malkotst lltottak ki, amelyek a stressz jelensgt jrtk krl. A killts a kongresszus eltt a Ndor Galriban, a Jzsef Ndor tren volt lthat, a mvekrl is ott lehet rdekldni.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek