Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Karrier

Mindenki blcssz akar lenni

2007.08.06

 Mindenki blcssz akar lenni Az alacsonyabb keretszm miatt – hatezerrel kevesebb, mint tavaly – az idn a felsoktatsba a legjobb dikok kerlhettek be. A blcsszkarokon pldul cskkent a felvehetk szma, ezeket a helyeket tcsoportostottk a mszaki, az informatikai s a termszettudomnyi kpzsi terletekre, hiszen ezek a hinyszakmk – tudta meg a Figyelnet Manherz Krolytl, az Oktatsi s Kulturlis Minisztrium llamtitkrtl.

„Elmondhat, hogy a 17-18 ves gimnazistk mr konkrt elkpzelsekkel jnnek, talpraesettek, de plyaismeretk ltalban elg szk kr. Tancsadson rszt vett mr olyan fiskols fiatal is, akit mikor megkrdeztnk, hogy mit is tanul, nem igazn tudott r vlaszolni. Ez szerencsre ritka, a legtbben azt azrt tudjk, hogy a kiszemelt szakhoz milyen feltteleknek kell megfelelnik” – mondta Vass Dra, a Komrom-Esztergom Megyei Foglalkoztatsi Informcis Tancsad Iroda (FIT) munkatrsa.

Az orszg munkagyi kzpontjaiban az Orszgos Foglalkoztatsi Kzalaptvny tmogatsval 1994 ta mkdnek a FIT-ek. Diploms szakemberek (plya- s munkatancsad, szocilis munks, gygypedaggus, pszicholgus) prbljk a fiatalokat a szmukra helyes tra, a legtesthezllbb szakma fel irnytani, segtsget nyjtani a plyavlasztsi dnts meghozatalban. Gyakran fordulnak meg az irodban tanulsi nehzsgekkel kzd s fogyatkkal l dikok is.

A kpessgek s az rdeklds sszhangja kell

A FIT-hez betr fiatalok – letkoruknak megfelelen – klnbz rdeklds- s kpessgvizsgl, valamint motivcis szmtgpes krdveket tltenek ki, ezekbl a legoptimlisabb esetben kiderl a plyaorientci irnya. Egy komplex tancsad program segtsgvel pldul a szmtgpes program konkrt szakmkat ajnl az egynileg kitlttt krdvek alapjn, valamint a szakma elsajttshoz szksges kpzintzmnyekig is el lehet jutni. A tancsads sorn a FIT munkatrsa elbeszlget a gyerekkel s a szlvel vagy a tanrral is, megbeszlik az eredmnyeket, s a tancsad javaslatot tesz a tovbbi lpsekhez. „Lelki trst mg nem okozott a tancsads senkiben, nem lett soha srs belle, ha szembestettem a fiatalt azzal, hogy az elkpzelsei nemigen relisak” – meslte Vass Dra.

Az egyetemre, fiskolra kszl fiataloknak a tancsads sorn bemutatjk a felsoktatsban indul szakokat, az orszgos trendeket, megtudhatjk, hogy mibl kell kszlnik a „felvtelire”, s informcit kapnak arrl is, hogy egy-egy szakra hnyan jelentkeztek a korbbi vekben, milyen volt a tljelentkezs. Emellett szakmaismertet filmek s rsos bemutatanyagok llnak a fiatalok rendelkezsre, hiszen nhnyan nincsenek tisztban azzal, hogy az adott foglalkozs jl cseng neve mit is takar valjban. „Volt egy dik, aki kitallta, hogy zoolgus lesz, aztn a szakmaismertet film utn kzlte, hogy ezt ugyan nem szeretn csinlni. s egybknt is, biolgibl elg rossz jegyei voltak” – tette hozz a tancsad.

„Korbban a gimnziumokban a humn tantrgyak voltak ersebbek, mra azonban mr kezd megvltozni a helyzet. A kzpiskolk mg mindig nem adnak tkletes alapot a termszettudomnyos vagy a mszaki felsoktatshoz, de mr egyre tbben jelentkeznek ezekre a kpzsi terletekre is” – mondta Manherz Kroly.

Kapcsolat a munkaerpiaccal

Vass Dra mindig elmondja az rdekld fiataloknak, hogy melyek azok a szakmk, amelyek keresettek a munkaerpiacon, s melyek azok, amelyekkel nehzkes az elhelyezkeds. Jval nagyobb az igny a kzpfok vgzettsg, hagyomnyos szakmval rendelkez munkavllalkra, mint amennyien az ilyen kpzseket vlasztjk. Ilyen szakmk pldul az asztalos, fest-mzol, kmves vagy a multinacionlis cgeknl rendkvl keresett NC-, CNC-gpkezel. A dikok viszont inkbb a felsoktatsba prblnak bekerlni, a jobb fizets s meglhets remnyben. A mdia vilgt krosnak tartja ebbl a szempontbl, hogy sok fiatal csak azrt jelentkezik pldul kommunikci szakra, mert azt ltjk a tvbl, jsgokbl, hogy a mdiban dolgozk magas fizetst kapnak, s sokszor kerlnek a figyelem kzppontjba.

Az llamtitkr szerint nincsenek j elemzsek, amelyek megmutatnk, hogy milyen szakmk a legkeresettebbek a munkaerpiacon. A minisztrium trgyal a munkltatkkal, m a cgek nagy rsze nem tud vekre elre tervezni a munkavllalk esetben. Az mr biztos, hogy csaknem htezer pedaggus nem fog tudni elhelyezkedni a vgzs utn, nekik az tkpzs lesz a sorsuk.

„Tartjuk a kapcsolatot a munkaer-piaci szereplkkel, br az elrejelzsek csak rvid tvra tudjk megmutatni, hogy milyen szakemberekre lesz szksg. Az, hogy egy szakma az iskola befejezse utn keresett lesz-e vagy sem, nem tudhatjuk elre. Ha egy dik ragaszkodik ahhoz, hogy nyelvtanr lesz, nem beszlem le rla, de elmondom neki, hogy mire kell szmtania. Tudnia kell, hogy napjainkban sajnos egyltaln nem biztos az elhelyezkedse az oktats terletn, viszont adott szakmval akr tolmcsknt, fordtknt vagy idegenvezetknt is dolgozhat” – fzte hozz Vass Dra.

Manherz szerint, ha a dik tisztban van azzal: nem biztos az elhelyezkedse pldul tanrknt, de mgis vllalja, hogy elvgzi az egyetemet, akkor is knlhatnak majd a cgek olyan llst neki, amely megfelel lesz szmra. Azt nem teheti meg a minisztrium, hogy a felsoktatst teljesen a munkaerpiac ignyeihez alaktja, s szigoran csak olyan szakembereket kpez, amelyekre a cgek „megrendelst adtak”. Mert akkor elvsz az egyetemek kutatsi bzisa, kzpiskols szintre sllyednek.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek