Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Klfld

Donald Trump figyelmeztette a NATO-t

2018.07.04

Donald Trump amerikai elnök levélben figyelmeztette az Egyesült Államok egyes NATO-szövetségeseit, hogy nem teljesítették befizetési kötelezettségeiket - tudta meg a The New York Times cím lap.
A lap szerint az elnök egyes NATO-tagországok vezetinek - köztük Angela Merkel német kancellárnak, Justin Trudeau kanadai kormányfnek, Belgium és Norvégia vezetinek - írt.

A levélben Donald Trump fként a német kancellárt ostorozza, azt állítva, hogy befizetései elmaradásával Németország jóváhagyja más szövetségeseknek, hogy szintén ne teljesítsék katonai kiadásaikra vonatkozó kötelezettségeiket. Trump szerint ugyanis a NATO-tagok példaként tekintenek Németországra.

Trump arra is figyelmeztette országa szövetségeseit, hogy amennyiben a befizetések tekintetében nem következik be változás, az Egyesült Államok átgondolhatja katonai szerepvállalását az európai kontinensen.

Egyre nehezebb lesz az amerikai állampolgárok eltt igazolni, hogy egyes országok miért nem osztoznak a NATO kollektív biztonsági terheiben, miközben amerikai katonák változatlanul kockára teszik életüket a tengerentúlon, vagy súlyos sebesülésekkel térnek haza - fogalmazott Trump.

A levelet az amerikai elnök egy héttel azeltt írta, hogy július 11-12-n NATO-csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben.

A múlt szombaton a The Washington Post napilap arról értekezett nevük elhallgatását kér kormányzati tisztségviselkre hivatkozva, hogy a Pentagon tanulmányozza az amerikai katonák németországi állomásoztatásának költségeit, és a csapatok esetleges visszavonásának, vagy jelents csökkentésének lehetségeit.

James Mattis védelmi miniszter közben szintén hasonló tartalmú levelet írt az Egyesült Királyság védelmi miniszterének, Gavin Williamsonnak, emlékeztetve t arra, hogy Londonnak is teljesíteni kell a védelmi kiadások emelését és NATO-befizetéseit. Mattis azt írta: az amerikai kormányzatot aggasztja, hogy az Egyesült Királyság katonai szavahihetsége csorbát szenvedett. Az amerikai politikus - akinek kétoldalas levelét a brit The Sun cím lap hozta nyilvánosságra - egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság elveszítheti az Egyesült Államokhoz fzd "különleges viszonyát", s ezt az rt a védelmi kiadásait megnövel Franciaország töltheti be.

 


vissza
 

Partnereink

Hirdetsek