Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Kultra

Megvan az j nemzet sznsze

2015.05.13

Megvan az j nemzet sznszeSzacsvay László Jászai Mari-díjas színmvészt, érdemes és kiváló mvészt választották a nemzet színészének kedden Budapesten.
A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet visel tizenegy mvész döntött arról, hogy az április 26-án elhunyt Kóti Árpád helyére Szacsvay László kerül a testületbe.
A színház közlése szerint kedden délután háromkor sorban érkezett a Nemzeti Színházba Molnár Piroska, Király Levente, Tordy Géza, Haumann Péter és Bodrogi Gyula. Psota Irén, Berek Kati, Cserhalmi György, Törcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon adták le voksaikat. Csaknem két óra elteltével született meg a döntés. Szacsvay Lászlónak elsként a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila gratulált telefonon.
A címet a nemzeti színjátszás él mvészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színmvészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszersítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havi nettó 630 ezer forintos juttatásban.

Szacsvay László "1971-ben végezte el a Színmvészeti Fiskolát, és a Nemzeti Színház tagja lett, majd onnan 1982-ben csatlakozott a Katona társulatához. Gyakori vendég más színházak produkcióiban, a tévében és a rádióban. Évekre szóló sikert aratott a Budapest Orfeum cím zenés összeállításban eladott kupléival és sanzonjaival, melynek anyaga lemezen is megjelent. Kiváló karakterszínész" – olvasható a Katona honlapján.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek