Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

Mdosul a kzoktatsi trvny

2007.05.15

Mdosul a kzoktatsi trvnySzdi Jnos kzoktatsi szakllamtitkr szerdai sajtbeszlgetsen tbbek kztt az eslyteremtssel s az oktats minsgnek javtsval indokolta a trvny mdostst.

Az Oktatsi Hivatal nem csak hatsgi ellenrzst folytathat le, hanem szablysrtsi gyekben is eljrhat. A hivatal felgyeleti brsgot szabhat ki, amelynek jelenlegi sszege 100 ezer forint, indokolt azonban ezt az sszeget egymilli forintban meghatrozni.

A jogszably - ha a parlament is elfogadja - tartalmazza a kzoktats feladatainak kistrsgi megszervezst, valamint azt, hogy szakkpzs-szervezsi trsulsok is ltrejhetnek a jvben.

vodkra vonatkoz vltozs, hogy 2008. janurtl a halmozottan htrnyos helyzet gyerekeket el kell ltni ott is, ahol nincs voda, s 2010. augusztus 31-ig pedig minden vodai jelentkezsre vonatkoz szli ignyt ki kell elgteni.

Lehetsget ad a jogszably tovbb az iskola s a kollgium feladatainak egy szervezetbe trtn sszevonsra.

Rgzti a jogszably-tervezet azt is, hogy t kell tekinteni a nevelsi tancsads rendszert, s bvteni, a vltoz ignyekhez kell igaztani.

A tanknyvpiac rendjrl szl trvny is vltozik. Tanknyvknt csak olyan kiadvnyt lehet forgalomba hozni, amelyet tanknyvv nyilvnts mellett felvettek a hivatalos tanknyvjegyzkre. A tanknyvv nyilvnts tnyt jl lthatan fel kell tntetni a knyv bortjn vagy bels cmoldaln.

A tanknyvjegyzkre val felkerls elfelttele, hogy a kiad az iskolai forgalmazs sorn a miniszter ltal meghatrozott rkorltot megtartsa.

A jogszablyba bekerl az is, hogy a tanknyvklcsnzs lehetsgt elnyben kell rszesteni, minden olyan esetben, amikor az adott tanknyv tbb ves felhasznlsa biztosthat. Ezek kz soroljk a tarts hasznlatra kszlt tanknyvet, sztrt, a szveggyjtemnyt, az atlaszt s a kislexikont.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek