Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

Szakrtk szerint jt tesz a tandj

2007.03.28

 Szakrtk szerint jt tesz a tandj Solti Lszl, a Szent Istvn Egyetem megvlasztott rektora kifejtette, hogy a felsoktats eurpai integrcija evidencia, a mobilits kiemelt cl, amelyrl kr is vitatkozni. Hunyady Lszl, a SOTE ltalnos Orvosi Karnak oktatsi dknhelyettese szerint ezzel szemben nem felttlenl kne tmogatni az EU-integrci ltal is forszrozott – mint fogalmazott – „oktatsi turizmust”, azaz hogy a dikok egy-kt flvet ms orszgok egyetemein tltsenek. gy ugyanis kurzus kzepn esnek ki a rendszerbl. Erre tbben felvetettk, hogy a klfldi tapasztalatszerzs mr a chek ta mkdik, Semjn Andrs, az MTA tudomnyos fmunkatrsa szerint pedig a klfldi utazs egyrtelm haszonnal br nemcsak a kpzett embert befogad, hanem a kld orszgban is. Msok szerint viszont ennek az a felttele, hogy az adott esetben a magyar llam ltal kikpzett dik visszatrjen s itthon hasznostsa tudst. Abban nagyjbl azonban egyetrts volt, hogy ennek jelenleg nincsenek kiptve a felttelei. Hunyady Lszl ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy jelenleg egy orvos kikpzse 12-szer 1,3 milli forintba kerl az llamnak, ami tl drga ahhoz, hogy ezt kveten a magyar orvosok rorszgban dolgozzanak.

Tandj, de hogyan?

A meghvott szakrtk abban is konszenzusra jutottak, hogy szksges a tandj bevezetse a rendszerbe. Hrubos Ildik, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatsi rektorhelyettese pldul kiemelte, a kontinentlis Eurpa oktatsi rendszerei nehezen fogadjk el az egyedisget, hiszen ahhoz vannak szokva, hogy az egyetemek azonos sznvonalak. Vlemnye szerint megolds lehet az intzmnyek autonmija, amelyhez azonban szksges, hogy az egyetemek tbb lbon lljanak, ne csak egy finanszrozjuk legyen. Felhvta arra is a figyelmet, hogy a kormnyzatok is egyre inkbb kihtrlnak a finanszrozsbl, ez azonban ebbl a szempontbl nem is felttlenl baj. Hunyady Lszl is egyetrtett ezzel, mint mondta, vlemnye szerint az oktats befektets, az llami tmogats pedig kiszolgltatott teszi az egyetemeket, ezrt szksges a hallgati oldalrl jv finanszrozs. Megoldsi javaslata szerint a dikhitel trlesztshez kellene llami tmogatst nyjtani.

Solti Lszl szerint is a tandj, a dikhitel s az sztndj hrmasnak kne egyszerre rvnyeslnie. Ezenfell pedig szocilis sztndjakkal lehetne tmogatni azt, hogy a szegnyebbek is bekerlhessenek a felsoktatsba. Hunyady Lszl szerint ezt a tmogatst azonban mr a kzpiskolban el kne kezdeni. Gilly Gyula, a PET CT Kzpontjnak igazgatja szerint viszont a dikhitel visszafizetsnek llami tmogatsval ismt visszatrne a kltsgvetstl val fggs problmja.

Mi lesz a kutatssal?

A szakrtk kitrtek arra is, hogy a felsoktats msik fontos ga a kutats. Kondor Imre, a Collegium Budapest rektora hangslyozta, a kutategyetem Magyarorszgon csak mtosz. Elmondta: Nmetorszgban jelenleg krlbell 8 ilyen intzmny van, Magyarorszgon egy, legfeljebb kett lenne relis, a cmre pedig 5-6 intzmny plyzik. Normatv finanszrozs mellett azonban szerinte az eredmny nulla lesz. Abban mindenki egyetrtett, hogy nincs j egyetem kutats nlkl.

Hunyady Lszl szerint az adott intzmny minsgnek mutatja a tudomnyos tevkenysg, ennek fejlesztse stratgiai cl kell legyen, mert e nlkl a szellemi potencil nlkl egy egyetem sem tud mkdni.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek