Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Oktats

j lehetsggel bvl a nemzetisgi nevels, oktats tmogatsa

2007.03.13

j lehetsggel bvl a nemzetisgi nevels, oktats tmogatsaI. Mkdsi tmogatst kaphatnak a nemzetisgi anyanyelv, nemzetisgi ktnyelv iskolk, szlovn nyelvoktat iskolk, valamint az 1100 f alatti teleplsen mkd vodk s nemzetisgi nyelvoktat iskolk.
A mkdsi tmogats felttele, hogy a tanulk legalbb 90 %-nak rszt kell vennie a nemzetisgi oktatsban. Emellett a tmogats felhasznlsrl szl beszmolhoz mellkelni kell az intzmnyben foly nemzetisgi nevels, oktats szakmai rtkelst is.

II. A nemzetisgi oktats tanknyveinek beszerzst tmogatja a kormny.
A tanknyveket 2006 ta az iskolk ellltsi ron vsrolhatjk meg, az iskolafenntartk pedig megkapjk a nemzetisgi tanknyvek teljes rt, a munkatanknyveknek s munkafzeteknek pedig a tanuli kedvezmnyes fogyaszti rral cskkentett sszegt. A tanknyveket knyvtri llomnyba kell venni, s 3 vig tarts tanknyvknt kell hasznlni, beszerzskhz ezen id alatt jabb tmogats nem ignyelhet. A tanulk ltal fizetend trtsi djat, valamint a tanknyvjegyzken nem szerepl, m megrendelhet tanknyvek fogyaszti rt az oktatsi s kulturlis miniszter kzlemnyben llaptotta meg.

III. Tmogatst kaphatnak szakmai szolgltatsok ignybevtelhez.
A tmogats alapjn megvalsul mrsek, rtkelsek a kisebbsgi oktat-nevel munka minsgnek, hatkonysgnak a megtlst szolgljk, eredmnyei az orszgos mrsekhez hasonlan megalapozzk az intzmny, illetve a fenntart intzkedseit, segtik az intzmny minsgellenrzsi programjnak megvalstst.

IV. A kisebbsgi vegyes bizottsgok ajnlsaiban megfogalmazott, kzoktatst rint nkormnyzati feladatok elltshoz jrul hozz a minisztrium.
A magyar-horvt, illetve a magyar-romn kisebbsgi vegyes bizottsgok ajnlsaiban szerepl feladatok kzl a pcsi "Miroslav Krlea" Horvt voda, ltalnos Iskola, Gimnzium s Dikotthon, a hercegsznti Horvt voda, ltalnos Iskola s Dikotthon, illetve a battonyai Romn ltalnos Iskola s voda rekonstrukcijhoz krhet tmogats.

V. j lehetsgknt az anyaorszgban megvalsul anyanyelvi programok megvalstshoz kapnak tmogatst az iskolafenntartk.
Idn j lehetsg az anyaorszgi testvr- illetve cserekapcsolatok keretben az anyaorszgban megvalsul anyanyelvi programok (tborok, erdei iskolk stb.) megvalstsnak a tmogatsa, mely azt a clt szolglja, hogy a nemzetisgi oktatsban rsztvev tanulk anyanyelvi krnyezetben gyakorolhassk, s ezltal elmlythessk nyelvismereteiket, bvthessk a kisebbsgi npismeret rszt kpez, anyaorszggal kapcsolatos trtnelmi, fldrajzi, nprajzi ismereteiket.

A tmogatsi ignyek benyjtsnak hatrideje 2007. mrcius 20. A fenti feladatokhoz ignyelhet tmogatsok ignybevtelvel kapcsolatos rszletes tudnivalk, valamint a nemzetisgi tanknyvek fogyaszti rt s trtsi djt megllapt miniszteri kzlemny az Oktatsi s Kulturlis Minisztrium honlapjn, illetve az Oktatsi s Kulturlis Minisztrium Tmogatskezel Igazgatsgnak honlapjn tallhatk meg.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek