Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Az ers medve: Berlin

2007.03.21

 Az ers medve: Berlin Vannak vrosok, amelyeket az letben egyszer mindenkpp ltni kell, ilyen az eurpai kultra meghatroz sarokpontja Prizs, Rma, London s ide tartozik Berlin is. Br valljuk be, az ember nem minden ron vgyik Berlinbe, hisz a nmetekrl a focin s a srn kvl sok minden j nemigazn jut gy elsre az esznkbe. Radsul ltalban az id is pocsk, s a vros megosztottsgnak jelkpt, a falat is nehz feledni. A gondolatmenetemet itt visszjra is fordtom, hisz Berlin, ha van egy kis idnk, s nyitott szemmel jrunk, csupa meglepets, megkockztatom, van olyan izgalmas, mint Rma vagy Prizs.

Izgalmas most is, s izgalmas volt – br ms okbl – 1987-ben is. Azok kz tartozom, akik vgignztk a szocializmus vergdst, br 87-ben Berlinben se mert volna senki arra fogadni, hogy kt vvel ksbb a fal sszeomlik. Azok kz tartozom, akikre Kelet-Berlinben rszlt az llamhatalom ballonkabtos gynke, hogy azonnal tegyk el a fants veget, ne bomlasszuk itt a rendszert, mert a rendrsgen tlthetjk az jszakt nhny pofon ksretben. Azok kz tartozom, akik lltak a szgesdrttal dupla hatrknt elzrt brandenburgi kapu mellett a gigantikus szovjet nagykvetsg eltt, s azok kz, akik mg aznap dlutn a Tiergartennl a magunkkal vitt neoluxszal kifjtk a fal nyugati oldalra, minden angol tudsukat latba vetve, hogy „fuck you CCCP”.

Azok kz tartozom, akik a keletnmet mrkjukat nem igazn tudtk mire klteni, mert nem igazn volt mire klteni, gy az egyetlen hasznlhat dologra szrtuk el; bolgr szivart vsrolva Brecht sznhznak falhoz dlve pfkeltnk s kpkdtnk a szocializmusra, aptival bmulva a nyugati oldalrl tszrd tdk s klareklmok fnyeire. Berlin mgsem a mlt miatt rdekes, hanem a jvbe vetett hit miatt, ami a vrosban szinte mindenhol lthat, kitapinthat, rzkelhet; a nmetsge miatt izgalmas.

Hatrozott jvkp

Berlin nagyon NMET (csupa nagybetvel rt) vros, ugyanakkor olyan hely, ahol izgalmasan keveredik a mlt s a jv, a tradicionlis nmet kultra a multikultival. Le sem tudja tagadni, hogy birodalmak fvrosnak plt. Minden valszntlenl grandizus, nagy, hvs, tekintlyelv s racionlis. A vros kzepn lv park, a hatsvos sugrutak, az pletek a birodalmi nagysg dszleteinek s demonstrlsra pltek s plnek most is. Ami furcsa, hogy ez j. A racionalits s ez a tartalommal megtlttt falanszteri hangulat szerethetv teszi az utckat, a tereket, az pleteket, persze akkor, ha nem figyelnk arra, hogy aznap mr nagyjbl 35 kilomtert gyalogoltunk csak a szken vett grandizus mret belvrosban.

A West-Balknrl jtt eurpai utasknt s turistaknt sajnos mgis Eurpa s a mi kis orszgunk kztti klnbsgek hajszlrepedsei miatt lesz az ember leginkbb szomor…s mieltt azt mondannk, hogy minden pnzkrds...van, ami a civil hozzlls, filozfia s kulturltsg krdse.

Vegyk a kormnyzati negyedet. szintn remlem, hogy a Lehel tri megaprojekt tervezi hacsak egy kicsit is de tanulmnyozni fogjk a berlini kormnyzati pleteket s nem egy jabb ignytelen budapesti „csoda” pl. A beton s leginkbb veg pletegyttes a Reichstag s a hivatalok nemcsak az ptszeti megoldsok miatt megdbbentek, hanem a mgttk lv koncepci az, ami a brokratikusan tlthatatlan magyar kzletbl jtt turistnak azonnal szimpatikus.

Az egsz pletegyttes tlthat: a trgyalk, a folyosk, a hivatali helyisgek, a konferenciatermek. Az tlthatsg itt nem blff, Berlinben az llam szimbolikusan is tlthat, a vlasztott kpviselk szemmel tarthatak, a munka, amit a polgrokrt vgez az llamigazgats, sz szerint a kirakatban folyik. Az ptszet e kdolt, nylt trsadalomra felszlt stlust tvettk a bankok, a cgek, tucatszmra plnek olyan hzak, ahol az utcrl minden, ami bent trtnik nyltan tlthat. A volt fal kzelben egy vegfal-ptszeti-mvszeti-installcin egy jabb jelkpes szimbluma a nylt trsadalomnak, az alkotmny – az llamra s a polgrok szimbizisra vonatkoz – szvege olvashat. Itt nincs titok, nincs mellbeszls, a jog s a ktelessg, az llamot fenn- s eltart kisembereket szolglja, s nem fordtva. A nmetek ezt az alapvet aximt megtanultk a trtnelmkbl.

Az rtkrz progresszi

Nem lehetett knny, de a berliniek megtalltk az egyenslyt a mlt s a jv kztt. Minden, ami a mltjukhoz tartozik – legyen az pozitv, vagy negatv – az nekik fontos, s ha nem is felttlenl bszkk r, vllaljk, mert tisztban vannak azzal, hogy a mlttal val szembenzs utn pthet a jv. A mzeumok s azok gyjtemnyei valsgos kzkincsek: sehol nem lttam annyi nyugdjast s gyerekcsoportot a killtterekben, mint Berlinben.

Van is mit nzni, a Gemldegalerie nmetalfldi s olasz renesznsz kpanyaga pazar, a Kunstgewerbe mzeum iparmvszeti remekei csodlatosak, az j Nemzeti Galrijukban ott az egsz XX. szzadi eurpai festszet, a mzeumszigeten annyi az rtk s a ltnival, hogy gyzze a turista befogadni, a Jdisches Mzeum plete mr maga is egy kiltvny, a Bauhaus-Archv a magyar s egyben vilghr Moholy-Nagy Lszl s Breuer Marcell miatt kihagyhatatlan.

Persze szembe lehet nzni a kzeli mlttal is, a falat s annak nyomt megriztk: az aszfalton, a tereken, a hzak faln tfut jelkpes kockaksor utal a politika ostobasgra, a megosztottsgra s a terrorra. Berlin mgsem a mlt, hanem a progresszi vrosa. Az tkeress az ptszetben lthat leginkbb, grandizus, ami a vrosban trtnik. A Potsdamer teret hrom nemzetkzi sztrptsz Renzo Piano, Helmut Jahn s Arata Isozaki lmodta jra. A nyjtott toronyhzak, a geometrikus formkat bebort risi cirkuszi stor, a tbb tz emeletnyi fny- s trszoborra lmodott pletek mr a kvetkez szz vnek zennek.

Eurpa ott

Berlin lhet. A tmegkzlekeds precz, hisz nmet, emiatt lnyegesen kevesebb az aut, meg a szmog, s persze lnyegesen tbb a kerkpros. Az autforgalom lass, nincs gyorshajts, a kzlekedsi lmpk gy vannak programozva, hogy mg vletlenl sincs zldhullm. Rengeteg a zldterlet, a kzpark, meg a kutyatartk is tiszteletben tartjk a jrdk szentsgt. Sokarc, sokszn vros: trk, knai, indiai, thai, mvsz s bohm utck, negyedek, vrosrszek oldjk a futurisztikus racionalizmust.

Az ttermek, a kulthelyek, a sznhzak, a knyvesboltok tele vannak, ami rthet, hisz egy nmet fiatal pr 4-6 ezer eurt keres. Ebbl 500-1500 eur kztt rezsivel egytt brel egy lakst. Mivel az lelmiszerek nem drgbbak, mint Magyarorszgon – a tej kb. 130-150 forint – gy nagyjbl fejenknt 1000-2000 eur marad havonta. Nem is igen ltni rosszul ltztt, stresszes, spadt, infarktuskzeli, folyton rohan „szellemeket”, meg az aluljrkbl is hinyoznak a Budapesten vrosarculati elemknt s orszgimzsknt megszokott paplanos-kartondobozos, bzl hajlktalanok – elvgre itt is, ott is vilgvros pl, legfeljebb msknt.

Civil vlaszok, civilizlt megoldsok

J volt – ha csak egy rvid idre is – Berlinben egy kicsit berliniv vlni. J ltni, hogy Eurpnak van olyan sarka, ahol a politika az emberekrt van s nem megfordtva, ahol az llam lakja partner, s nem pusztn egy kzgazdasgi mutat, egy statisztikai szm, nem csak egy adfizet, ahol a nmet „centrum” parkol trsasg mr csak a politikai korrektsg elvn sem szltja fel 3-4 vvel azeltt be- vagy be nem fizetett ptdjra a berlinieket. Ahol fontos a mlt, de mg fontosabb a jv. Ahol a problmkra – mert ott is vannak – civil vlaszok s civilizlt megoldsok szletnek. Az utols este – a nosztalgia kedvrt – jra Brecht sznhznak falhoz dlve szvtam a fstt mintegy tisztelegve egyik kedvenc rm szelleme eltt, s mr – mivel okafogyott vlt – nem kpkdtem a szocializmusra, csak arra gondoltam, milyen j volna, ha a klareklm-plaktokba csomagolt Budapest, ha csak kicsit is, de olyan lehetne, mint Berlin…

vissza
 

Partnereink

Hirdetsek