Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Benzinszrnyek Tehernban

2007.04.05

 Benzinszrnyek Tehernban Vannak vrosok, amelyeket valahogy mindenki ismer hallomsbl, de a legtbb ember szmra nem jelent tbbet elvont helynl, ahol „valamikor trtnt valami, a negyedikes triknyvben olvastam egyszer”. Tehern nem szerepel az utazsi irodk katalgusaiban, pedig ltnival van bven. Mint rendesen, ma is a politiktl fgg elssorban, hogy merre jr a nyugati ember.

Els rnzsre sokkol tud lenni egy ilyen vros. Az utbbi 25 vben Tehern lakosainak szma krlbell a hromszorosra ntt. A Bcset, Koppenhgt, esetleg Damaszkuszt vagy Miamit ismer ltogatt elszr a vros mrete kpeszti el. Aztn a zsfoltsga. A teljes magyarsg elfrne benne „nagymagyarorszgostul”, emigrnsostul. Mindezt krlbell 700 ngyzetkilomteren. A leghosszabb „utcja”, a Valiasr nagyjbl 30 kilomteres. Naponta kocsik millii getik az alacsony oktnszm benzint, amelynek 18 forint krli sszegrt lehet megszerezni literjt. Ennek ksznheten egy tlagosan szp nyri napon elfordulhat, hogy nem ltszanak a vros melletti hegyek, pedig alig tbb mint 3000 mterrel magasodik a vros fl a legkzelebbi cscs, az amgy 4200 mteres Tocsal. Errl a jelensgrl rta nemrg a BBC, hogy Tehernban lni kollektv ngyilkossg.

Mint a gyorsan tlnpesedett vrosok ltalban, Tehern sem szp abban az rtelemben, ahogy mi a szp vrosokat definiljuk. Trtnelmi pletei nem maradtak nagy szmban – hogyan is maradtak volna, amikor 100 vvel ezeltt szzezres kisvros volt a hatalmas Elburz-hegysg lbnl.

Traffic Jam

Amikor leszllok a buszrl, kisebb tmeg vesz krbe, fleg taxisok, hogy rvegyenek arra, mindenkppen kltsek el nhny dollrt taxira, mikzben egy buszjegy 5 forintba kerl (k nem tudjk, hogy n tudom). Els ittjrtamkor termszetesen taxiztam, mert sokkolt a tmeg. Sokadik alkalomra szerencsre megjtt a rutin, mindenkinek azt mondom, hogy egy bartom jn rtem, kzben szp lassan kislisszolok a buszplyaudvar fel, ahol egy dollrnyi rilrt 45 buszjegyet kapok a kezembe, egy htre megoldva a kzlekedst ebben a 14 millis vrosban.

szakra igyekszem, a „jobb krnykre”, magyar bartaimhoz, akik a vros legszln tanyznak egy villban. A kzpontbl alig 2 ra alatt kirni oda metrval, busszal, taxival s gyalog. Pedig nincs is forgalom.

A kzlekeds egy eurpai szmra egyszerre horrorlmny s rcsodlkozs egy zsenilis rendszerre. Horror abbl a szempontbl, hogy mindig az ersebbnek van elsbbsge, s senki nem lasst. A trkk az, hogy csak t kell vgni az ttesten – hihetetlen manverekkel s abban bzva, hogy gyis kikerlnek vagy megllnak az utols pillanatban. Ez ltalban nem jn be, de ha mr elindult az ember, akkor valahogy csak tr. Mindenesetre rdekes jelensg, hogy az amgy nagyon udvarias s vendgszeret perzsk kpesek brkit eltni, csak hogy egyetlen msodperccel elbb rjenek valahov. A zsfolt buszokat nem kell bemutatni, az itthon is termszetes, a metr azonban megr egy kitrt.

Szoktk az iszlmot gyakorlatban alkalmazknak a szemre vetni, hogy a frfiakat s a nket elklntik egymstl. Nos, a teherni nk szerencsjkre a metrn ennek kizrlag az elnyeit lvezik. Az els kt – remek knai gyrtmny – metrkocsi csak nekik van fnntartva, gy amikor a frfinpek egymst kzelrl szagoljk s rintik, a ni szakaszban knyelmesen el lehet frni. Termszetesen aki frjeurval utazik, btran szllhat a frfiszakaszba, vllalva az ezzel jr kellemetlensgeket. A gyalogosokat terrorizl auts-mentalits itt is tetten rhet, a kocsikba mindenki elsnek akar beszllni, mikzben megy a kzelharc kiszllkkal. Pedig az llomsokon plazmatvn mutatjk be a helyes sorrendet, ami egybknt fl is van festve nhny metrkocsi oldalra.

Beszllhatok?

A rendszer zsenilis rsze az irnytaxik hlzata. Nem mernm megbecslni, hogy hny taxis van Tehernban – valsznleg tbb tzezres nagysgrendben mkdnek. Az irnytaxi gyakorlatilag a buszt vltja ki. Brhol az t mellett llva le lehet inteni, s ha megegyezik a bent lk ti clja a minkkel, mr be is lehet szllni a 4-6-8 ember kz az tszemlyes Paykanba.

Ez utbbi Irn egyik szimbluma, az irni autgyrts remeke. rdekes mdon a Paykan jelentse „nyl”, br a kocsit nzve inkbb faltr kos, fehr tgla, kockalada vagy margarinos doboz jut rla az eszembe. A fiatalabb Reza sah idejben az volt a demagg szlogen, hogy „mindenkinek legyen Paykanja”. Nos, ez a cl biztosan nem teljeslt, de trekedtek az elrsre – 2,3 milli benzinszrny jrja az orszgot. Az irniak szerint teljesen irni jrm, de hozzrtk mesltk, hogy a brit Hillmannak s a Peugeot-nak is volt hozz nmi kze. Hatalmas, knyelmes, megbzhat, mindenki rt hozz – s 20 liter krl fogyaszt 100 kilomteren, garantlva ezzel, hogy Eurpa tjaira biztosan ne engedjenek r egyet sem.

Taxi s szemlyaut kztt a hatr elmosdott. Gyakorlatilag brmelyik kocsiba be lehet lni, amelyik megll. Ezzel mindenki jl jr: nekem gyorsan lesz taxim, a sofr meg pnzt kap azrt az trt, amit amgy is megtenne.

Paradise City

34 kil arany, tbb mint 51 ezer drgak egyetlen trgyban. Valsznleg a vilg legdrgbb dsze. Ez is Tehern, a trgy pedig egy 66 centis fldgmb, amelyet a 19. szzad msodik felben ksztettek Nasszer-ed-din sahnak. Az cenok smaragdbl, a szrazfldek rubinbl kszltek. A hosszsgi fokokat s szlessgi krket gymntbl raktk ki. A teherni kincstrban lltottk ki a sah kincseit a Kzponti Bank fldalatti bunkerben. Elg les kontraszt ahhoz kpest, hogy egy rval ezeltt mg afgn menekltek kztt reggeliztem egy eldugott szllson a bazr mellett.

Tehern mintha csak vilgunk szimbluma lenne. Gazdag szakbl s szegny dlbl ll. Az Elborz lbnl hatalmas villk, kvetsgek s vendghzak, kicsit lejjebb vas s veg felhkarcolba bjt multik, eurpai belvrosi ingatlanrakkal. Az alatta men ktszer tsvos t kettvgja a vrost, ezutn kvetkezik a betondzsungel s a forgalom kosza. A vrosnak tbb kzpontja van, szmomra azonban mindig az Emam Khomeini tr lesz a belvros. Ez az Dek terk, itt tallkozik a kt metr, erre tallhat az egyik legnagyobb buszplyaudvar, ahol a rzsaszn Ikaruszok egytt parkolnak a lilkkal. Rgebben lila Ikarusz volt a buszjegyre nyomtatva, mra sajnos mindez megvltozott, a jegy rt kivve. A hrkzl hatsg kafkai tmbje adja hozz a htteret.

Pntek van. Ilyenkor meghal a vros, mr amennyire egy sokmillis organizmus kpes erre. A bazr mindenesetre zrva, a legtbb bolt csak estefel kezd kinyitni. Ez az alvs, a csald, a mecset s a piknikezs napja. Teherniak tzezrei meneklnek el a vrosbl – amekkora szerencsm volt, mintha mindenki a mr emltett Tocsalt szerette volna meghdtani. A legnagyobb napstsben is fiatalok tmege ll sorba a slifthez, hogy csszhassanak egyet a ngyezresek birodalmban. Ez ugyanis a vilg leghosszabb telekabinja, majd’ 3000 mtert emelkedik fl ra alatt. Mesltk, hogy egyszer majd sszekti a teherni rgit a Kaszpi-tengerivel, keresztl az Elburzon.

Tilos az alkohol

Brmennyire is kedves szmomra Tehern, mindig boldog vagyok, ha magam mgtt hagyhatom. A szmog, a zaj, a folyamatos nyzsgs, a hatalmas tvolsgok s a jrdn motorozk enyhn ugyan, de llandan nyoms alatt tartjk az ehhez nem szokott klfldieket. Nincs olyan emlkem innen, hogy akr egyetlenegyszer is sket csnd vett volna krl, hogy lett volna olyan nap, amikor nem kapar a torkom, hogy tudtam volna nyugodtan pihenni. Illetve egyszer volt ilyen, amikor egy villban vendgeskedtem nagyon szakon, de az egyszeri s megismtelhetetlen szerencse volt. Mg j, hogy elvileg nem lehet alkoholt kapni. Tele lenne a teherni temet azokkal, akik belerltek a msnapossgba.

Bcskppen veszek az tra nmi igazi iranikumot: egy veg Iranda mrkj sznsavas narancslevet, egy Pepsi-logs Parsi-klt, valamint egy Bounty logval elltott Chak-Chak mrkj kkuszos csokit. Na meg ajndkba nhny szoftvert fl dollrrt, amirl tudom, hogy Eurpban 1000 eur fltt mrik darabjt. Amikor faarccal rdekldtem a szerzi jogok irnt, csak mosolyogva megveregettk a vllam: „Ez Irn. Itt minden olcs s nincs lehzs. Egybknt meg eredeti irni kopi.”
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek