Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Hova utazzunk 120 ezerbl?

2007.04.18

 Hova utazzunk 120 ezerbl? tvenezer forintbl mg aligha tudjuk magunk mgtt hagyni Eurpt, a120 ezres bdzs viszont jval tbb idt s nagyobb mozgsteret enged kontinensnkn s azon kvl is. Ennyi pnzbl az sszes eurpai vros elrhet – ha mshogy nem is, kocsival s kltsgfelez-harmadol titrsakkal mindenkppen, de megjrhat belle a Kzel-Kelet s szak-Afrika egy rsze is.

Nyugat-Eurpa: 4-5 napra

Skandinvia egy kicsit mg mindig kiesik ebbl a krbl: nhny fapados repljrat (Helsinki 10 ezer, Malm-Stockholm 7500 plusz illetk, Norvgiba 30-40 ezerrt) indul ugyan kzvetlenl Budapestrl, s a nagy lgitrsasgoknl is meg lehet szni egy Budapest-Osl vagy egy Budapest-Helsinki jegyet 60-70 ezer forint alatt, de nem rt figyelembe venni, hogy Eurpa (s taln a vilg egyik) legdrgbb szegletrl van sz. A kzvetlen replsnl nha olcsbb, de mindenkppen kalandosabb a kvetkez utazs Finnorszgba: fapadossal Budapest-Frankfurt, majd Frankfurt-Riga, ahonnan busszal tovbb a hatron lv Valkig. A hatron tstlva tallunk buszt Tartuba, majd Tallinba. Innen 5-6000 forint a komp Helsinkibe, majd fapadossal vissza Bcsbe s busszal vissza Budapestre. Ez az t nhny napos szervezssel, akr 40 ezer forintbl is kihozhat – ha valakinek van hozz ideje s trelme. A 120 ezres bdzsbl teht sszejn egy rvid utazs Skandinviba, de senki se kpzelje, hogy ott kirlyknt lhet ennyi pnzbl.

Kontinensnk nyugati feln 50-60 eurba kerlnek a hromcsillagos szllodk, de dikszllsok s hostelek mr fele ennyirt is kaphatk egy jszakra. Akcis fapados jeggyel 4-5 kellemes napot el lehet tlteni Prizsban, Barcelonban, Berlinben, Amszterdamban vagy akr Milnban – ebben benne van az utazs, a legfeljebb hromcsillagos szlls, kvzk, ttermek, mzeumok. Kikapcsoldsra tkletes kltsgvets, de az elegns helyek lvezete s a vsrls mr biztosan nem fr bele.

Ennyi pnzbl mr el lehet gondolkodni a szigeteken is. Ciprusra, Mltra, Mallorcra 30-40 ezer forint krl lehet tallni repljegyet, ami illetkkel egytt 60-70 ezer krl van. Mint minden turistavezetben, itt sem tallni kifejezetten olcs htizskos szllsokat, de egy hetet valahogy csak el lehet tlteni. Mindhrom szigeten akad viszont elre lefoglalhat olcs apartman, a legolcsbb egy htre kibrelve 10 eur per fre jn ki naponta, de az tlagos szllodar inkbb a 40 eurhoz van kzelebb, csakgy mint a bvroknak egy merls.

Balkn s Baltikum: akr hetekre

Kelet-Eurpban s a Balknon az alacsonyabb rak s az olcsbb utazs miatt legalbb msfl-kt hetet tlthetnk arnylag knyelmesen, de ebbl az sszegbl mr sszejn egy hosszabb kalandozs is: a Balknon el lehet vonatozgatni 3 hetet, bejrva Romnit, Bulgrit, Macednit s Szerbit. De akr thetes t is: kaphat egy gynevezett Balkan Flexipass nev vonatjegy, amely egy hnapig rvnyes a Balkn legtbb orszgra (Albnira technikai okok miatt nem, Grgorszgra viszont igen) s Trkorszgra. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha 26 v alatti kollgim rsznnak 49 eurt (12 250 HUF) pldul Aradon, szert tesznek egy olyan jegyre, amellyel eljuthatnak az irni hatrig – rszben errl szl a kzel-keleti rsz.

A Balti llamok kzl Rigba van kzvetlen repljrat, illetkkel egytt 50-60 ezer forint kztt, de olcsbb kijutni Varsbl (akcis fapados 10 ezer alatt) busszal Vilniusba s Rigba – a legolcsbb buszjegyek 20 eurs ron kaphatk egy irnyba, gy Vilniust 25 ezer, Rigt 35 ezer forintbl lehet megjrni. A Balti llamokban 15-20 eurrt van a legolcsbb szlls, s naponta ugyanennyi kltpnzbl knyelmesen fel lehet fedezni a vrosokat, de vigyzni kell, mert a lett valuta, a lati igen ers (1 lati 354 forint), gy minden olcsnak tnik, mikzben nem kifejezetten az.


Kzel-Kelet s szak-Afrika

Ha valaki ezrt az sszegrt kt htre menne valahov, vlaszthat egzotikusnak tekintett clpontot is. Libanonba s a szriai Damaszkuszba illetkkel egytt 56 ezer forintrt van mr repljegy Budapestrl. A 13 ezer forintos szr vzum kivltsa utn marad b 50 ezer forint, amibl arnylag knyelmesen el lehet tlteni 2 hetet Szriban, Libanonban kevesebbet, mert az ottani rak kzelebb llnak az eurpaiakhoz. Olcs szlls 4-5 dollr krl akad mindenhol, az utcai gyorstkezs is fl-1 dollrba kerl. A Kzel-keleti orszgok vonattal vagy replvel krlbell ugyanannyibl hozhatk ki, de akinek tbb ideje van s nyitottabb a kalandokra, annak mindenkppen a vonatozst ajnlom. Itt lehet tallkozni a balkn csempszeivel, a kirndul arab iskolsokkal, a bevonul trk katonkkal s a vilg minden tjrl sszegylt htizskos turistkkal, akik az vtizedek ta klasszikusnak szmt Isztambul-Kair vagy Isztambul-Katmandu tvonalon szlestik ltkrket.

Visszatrve a Balkan Flexipass vonatjegyre s az irni vizitre, 26 vnl idsebbeknek 90 eurjukba kerl, de mg ez is mltnyos sszeg ktszer 4 nap vonatozsrt – vagyis az Irnig eljutsrt, na meg a hazatrt. Ha forintban kell ezt kifejezni, akkor a trk vzummal s helyjeggyel egytt is 25 ezerbl megszhat egy oda-vissza t Isztambulig, de ha Tehernig szmoljuk, akkor irni vzummal egytt is 45-50 ezer krl van egy Budapest-Tehern oda-vissza, 26 v fltt tzezerrel tbb. A fennmarad 70 ezer forint pedig napi 10 dollros kltsgvetst jelent, ami nem kevs, tekintve hogy 8 napig nem kell szllsra klteni a vonatozs miatt. Irnban pedig 3-4 dollrrt kapni a legolcsbb, tiszta, de egyszer szobt, az tel olcs, Tehernban a buszjegy ra 5 forint, egy 900 km-es buszozsrt akr 5-6 dollrt is elkrnek. gy – sszehzott nadrgszjjal, de normlisan tkezve s elszllsolva – thetes nyaralst is le lehet szervezni, amibl ngy hetet Irnban tudunk tlteni. A vonatozsrt nem rajongk Isztambulban szerezhetnek repjegyet Tehernba kisebb helyi lgitrsasgoknl is, mint amilyen a nmet-trk Onur Air, k 220 dollros oda-vissza ajnlattal 150-200 dollrral grnek al a „nagy” nemzetkzi trsasgoknak, jegyet azonban csak a helysznen lehet kapni.

Fontos megemlteni, hogy Szriba s Irnba, valamint a legtbb iszlm llamba nem lehet belpni izraeli pecstet tartalmaz tlevllel. Ez all kivtel Egyiptom, Jordnia s Libanon, valamint Marokk. Izraeli utazs tartozhatna ebbe a keretbe is, mint az sszes szomszdja, de a magas reptri illetk s az orszg drgasga miatt ennyi pnzbl lehetetlen megjrni az gret Fldjt.

szak-Afrikban hrom olyan orszg van, amelyet turistk nagy tmegben ltogatnak, mgpedig Egyiptom, Tunzia s Marokk. Kairba illetkkel egytt nagyjbl 60 ezer forint a repljegy, amit 6000 forintos vzumdj terhel pluszban. A maradk krlbell 270 dollrbl 1-2 hetet lehet maradni, az rak a mr emltett Szria raihoz hasonlak. Htizskosok, olcs hostelekben megszllk napi 15 dollrbl elboldogulnak b kt hetet is, a piramisnzsre, nlusi hajzsra rkezk nyilvn valamivel kevesebbet, de egy szk ht alatt sok mindent megnzve k sem jrnak rosszul. A befizets trk ra orszgon bell sem olcs, Abu Szimbel 80 USD, bvrkods 15-35 USD, gyhogy aki „mindent ltni akarok” tpus turista, annak a 120 ezer forint elg szks keret. Marokkba ennyi pnzbl legfeljebb a legalacsonyabb kltsgvetssel utaz htizskosok jutnak el, Madridig fapadossal, onnan vonatozni s kompozni kell. A napi kltsg legalbb 25 eur…

Utazsi irodk

Tunziba egy nyolcnapos last minute t ra szezon eltt mindssze 25 ezer forint, ami tartalmazza a hromcsillagos szllodt flpanzival, az idegenvezetst s a repljegyet. Ha ehhez hozzadjuk a reptri illetket, akkor is csak 50 ezer forintnl tartunk. Gyakran rdemes ignybe venni az ilyen ajnlatokat, ugyanis nmagban egy repljegy Tuniszba szzezer forint, radsul illetk nlkl. A last minute-ajnlat utn fennmarad 70 ezer forint napi 40 eurs kltpnzt jelent, ami tbb mint elegend.

Hasonl a helyzet Egyiptommal is: az tvenezer forintos egyhetes flpanzis ajnlat tartalmazza a repljegyet, a szllst hromcsillagos hotelben, a transzfereket s a megadott elltst, amihez a 25 ezres reptri illetk s a vzum beszerzse utn is marad napi 20-25 eur elklteni. Ezek az opcik fleg azoknak ajnlhatk, akik kifejezetten pihenni vgynak, nem pedig elmerlni pldul a tzmillis Kair mindennapi forgatagban.

Az utazsi irodkkal kapcsolatban ne legyenek illziink – k is profitbl lnek, de a tmegturizmus miatt olyan rakat tudnak knlni idnknt, amit sajt szervezsben nem lehet megkzelteni. Ilyenek az imnt emltett last minute utak, amit mg akkor is rdemes kihasznlni, ha csak a repljegyet hasznljuk fel belle. Ez azonban turisztikai, gazdasgi s politikai okok miatt mkdik: a kt-hrom vvel ezeltt kiemelt clpont Jordnia 30-40 ezres tjai eltntek, s ma mr 160 ezer forintba kerlnek az egyhetes krutak, mivel megsznt a „kiemelt orszg” sttusza, helyrelltva ezzel a piaci rakat.

Oroszorszg, rmnyorszg, Grzia

Trkorszgot rdemes tranzitorszgnak hasznlni, innen nemcsak a Kzel-Kelet, de a Kaukzus llamai s Kzp-zsia is olcsn elrhet. A replst a Kaukzusba sajnos ennyi pnzbl el lehet felejteni Budapestrl, a grziai Tbiliszibe 81, Jerevnba 95 ezer forint a repjegy illetk nlkl. Isztambulbl 30 dollrba kerl a busz Tbiliszibe s az rmnyorszgi Jerevnba. Ha a kzvetlen Budapest-Isztambul vonatjegy 38 ezer forintos rhoz (helyjeggyel) hozzadjuk a ktszer harminc dollros buszjegyet (oda-vissza), mg mindig marad 60 ezer forint, vagyis 300 dollr kltpnz, amelybl krlbell egy-msfl hetet tudunk a csodlatos Kaukzus brcei kzt barangolni.
Oroszorszgbl is megkzelthet a fenti rgi, ehhez azonban a harcok s rossz kzbiztonsggal sjtott szak-kaukzusi terleteken kell tvgni.

Ha Oroszorszgba igyeksznk, nincs nagy klnbsg a vonat- s a repljegy rban, a menetidben annl inkbb. Ha van idnk a zakatolsra, a retrjegy nagyjbl 50 ezer forintba kerl mind Moszkvba, mind Szentptervrra, ha sietsebb, akkor nagyjbl 60 ezer forintot kell flretennnk a repljegyre (illetkkel egytt), ha a fvrosba kszlnk, s ennl valamivel (5-15 ezer forinttal) tbbet, ha Szentptervr az ti cl.

Az rak arrafel hasonlak a hazaihoz, ezrt az utazson lehet sprolni elssorban. ltalban jellemz, hogy adott orszgon bell olcsbb utazni, mint nemzetkzi jeggyel, gy aki a Budapest-Zhony-Csap-Kijev-Moszkva tvonalon szakaszonknt vesz jegyet, az anyagilag jobban jr. Moszkva s Ptervr – csakgy, mint Isztambul – 40 ra vonatozsra van Budapesttl. A szlls ltalban a 30 dollr, sokszor rdemes felkeresni a rgi Inturist szllodkat. Ukrajnban szintn a szlls viszi a pnzt, de a tbbire a napi 15 dollros kltsgvets elegend. Mivel ide nem kell vzum s szomszd orszg, a 120 ezres keretbl bven kihozhat msfl ht nyarals – akr a hres Krm-flszigeti nyaralhelyeken. Kijevbe arnylag olcs replni is, illetkkel egytt krlbell 45 ezer forintba kerl.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek