Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Klfldi kzben a magyar rszvnyek legjobbjai

2007.03.18

 Klfldi kzben a magyar rszvnyek legjobbjai Az rtkpapr-befektetsek alakulsrl ksztett – 2006 msodik flvt ttekint – elemzs szerint a hazai rtkpaprpiacon tovbbra is az llampaprok, tzsdei rszvnyek, illetve a befektetsi jegyek szmtanak a legnagyobb llomny s forgalm rtkpaprfajtnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ltal flvente publiklt statisztikk alapjn lthat, hogy az utbbi vekben emelkedett a jelzloglevelek s a nem llami kibocsts ktvnyek kibocstsa s forgalomban lv llomnya. A legnagyobb kapitalizcij tzsdei rszvnyek pedig tovbbra is nagyrszt a nem-rezidens befektetk tulajdonban vannak.

Koncentrlt knlat

A 2006. december 31-i adatok alapjn a Budapesti rtktzsdre (BT) bevezetett rszvnyek kapitalizcijt tekintve ngy rszvny - az OTP, a Mol, a Magyar Telekom s a Richter – tette ki az sszes rszvny piaci rtken kimutatott llomnynak 84 szzalkt. Az OTP 83,5 szzalka, a Mol 82,4 szzalka, a Richter 65,2 szzalka, mg a Magyar Telekom 93,5 szzalka klfldi befektetk tulajdonban van.

A hazai rtktzsdt jelents kibocsti koncentrci jellemezte: az emltett ngy rszvnyen kvl mindssze tovbbi t papr – a Borsodchem, az Elm, az Egis, a TVK s az FHB – piaci rtken mrt llomnya rte el a BT kapitalizcijnak egy szzalkt.

A koncentrci a lettkezelsi zletgra is rvnyes: a tavaly v vgi adatok szerint tz intzmny lettkezelsben volt az llampaprok, tzsdei rszvnyek, illetve befektetsi jegyek piaci rtken mrt llomnynak jelents rsze. A december vgi adatok szerint tz intzmny lettkezelsben volt a tzsdei rszvnyek, llampaprok s befektetsi jegyek piaci rtken mrt llomnynak 79 szzalka. Az rtkpaprok legnagyobb hnyada tovbbra is a HVB Bank, a Citibank, az OTP Bank, illetve az ING Bank lettkezelsben volt.

A jelzloglevelek llomnynak fele a pnzgyi vllalatok tulajdonban, 42 szzalka pedig klfldiek tulajdonban volt. A pnzgyi vllalatok tulajdonban lv jelzloglevl-llomny az utbbi 2 vben fokozatosan, a 2005. I. negyedvi 66 szzalkrl 50,4 szzalkra cskkent, ekzben a nem-rezidens befektetk 26,7 szzalkrl 42 szzalkra nveltk rszesedsket.

Az llampaprnak nem minsl ktvnyek 63 szzalkt a hitelintzetek bocstottk ki, tovbbi 20,1 szzalkt pedig egyb pnzgyi vllalatok.

Az MNB adatai szerint 2006 vgn a tulajdonosi szektorok megoszlst tekintve, a nem llam ltal kibocstott ktvnyek 48,8 szzalka a pnzgyi vllalatok tulajdonban volt, emellett 24,5 szzalkos arnyt kpviseltek a hztartsok is. Az elmlt flvben legnagyobb mrtkben a biztostk s nyugdjpnztrak nveltk ktvny-befektetseiket, rszesedsk 2,1 szzalkponttal emelkedett.

Tbbsgben a rvid llampaprok

Az llampaprok lejrati szerkezetben a legfeljebb 3 ves htralv lejrat paprok dominlnak. A 2006. v vgn forgalomban lv llampaprok 44,2 szzalknak htralv lejrata legfeljebb 2 v, tovbbi 17,2 szzalk jr le 2 ven tl, de legfeljebb 3 v mlva.

A kincstrjegyek – a hossz lejrat ktvnyek javra trtn – cskken mrtk kibocstsa miatt, a 2 vnl rvidebb eredeti lejrat llampaprok arnya 2006. jniushoz kpest 3,4 szzalkponttal cskkent. Ezzel egyidejleg a htralv lejrat alapjn 5,5 szzalkponttal mrskldtt a 2 ven bell lejr paprok arnya, mg a 2-3 ven bell lejrk arnya 4,3 szzalkponttal emelkedett.

A nyilvnos kibocsts paprok tbb tulajdonosi szektor kztt viszonylag egyenletesen oszlanak meg, a klfldiek 30,2 szzalkt, a biztostk s nyugdjpnztrak 28,6 szzalkt, hitelintzetek 21 szzalkt, a lakossgi befektetk 11,1 szzalkt birtokoljk. A zrt kibocsts paprok 66,5 szzalka elssorban a hitelintzetek, 28,5 szzalka az MNB tulajdonban van.

A kamatozs mdjt tekintve 2006. december 31-n a fix kamatozs llampaprok voltak tlslyban, a forgalomban lv nvrtkes llomny 70,9 szzalkt tettk ki, mg az zr-kupon paprok rszesedse 20,9 szzalk volt, a korbban kibocstott, de mg forgalomban lv vltoz kamatozs paprok llomnya 8,2 szzalkot tett ki.

Cskken a ktvnyalapok slya

A 2006. december vgn forgalomban lv nyltvg befektetsi jegyek 10,8 szzalkt a hazai ktvnyalapok, 20,4 szzalkt ingatlanalapok, 30,3 szzalkt pedig a pnzpiaci alapok bocstottk ki. A tbbi alaptpus rszesedse egyttesen 38,5 szzalkot rt el. Szmottev a belfldi ktvnyekbe fektet alapok rszesedsnek cskkense. Mg 2005 december vgn mg a forgalomban lv jegyek 33,3 szzalka volt hazai ktvnyalap ltal kibocstott befektetsi jegy, addig 2006 vgre 22,5 szzalkponttal mrskldtt ez az arny.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek