Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Nem lesz tarts a forintersds

2007.03.18

 Nem lesz tarts a forintersds Az MTI ltal krdezett, illetve elrejelzseikben szemlzett tz nagy londoni befektetsi hz szakrtinek mindegyike 8,5 szzalkos, vagy afeletti 12 havi inflcit jsolt a mlt hnapra, kzlk ngyen 8,6, hrman 8,7 szzalkot vrtak, s elhangzott egy 8,8, illetve egy 9,0 szzalkos elrejelzs is. Ez sszhangban van a Dow Jones friss krkpvel is, amelyet korbban mr ismertettnk.

A legenyhbb prognzist a Barclays Capital adta 8,5 szzalkkal; a sv ers vgn a JP Morgan ll a 9,0 szzalkos elrejelzssel. A vrakozsok tlaga 8,68 szzalk; az elz hnapban 7,8 szzalk volt az ves inflci.

Eltr jslatok a tetzsrl

Radoslaw Bodys, a Merrill Lynch londoni rszlegnek kzp-eurpai kzgazdsza szerint a vrt mlt havi megugrst a hatsgir-emelsek "maradvnya" s a kedveztlen ves bzishatsok okoztk. A szakrt szerint ugyanakkor a magyarorszgi inflci most mr tetzik, a harmadik negyedvtl pedig erteljes lassuls vrhat. A Merrill Lynch londoni elemzje 4,5-5 szzalk kztti v vgi ves inflcit vr.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort - a Dresdner Bank londoni befektetsi rszlege - Magyarorszg-elemzje szerint mr a 7,8 szzalkos januri inflci is magasabb volt a vrtnl. Tekintve a hatsgir-emelsek hatsa s a vrhat tetzs szintje krli folyamatos bizonytalansgokat, a februri inflcis adat valsznleg a korbbi hnapoknl fontosabb lesz a befekteti hangulat szempontjbl.

A hz 8,6 szzalkos ves inflcit jsol februrrl, azzal, hogy ezt mr a tetzsnek tekinti, amely utn, a msodik negyedv kzeptl fokozatos lassulst vr. A londoni Dresdner-elemz szerint e forgatknyv megvalsulsa esetn az MNB j esllyel tartzkodni fog a kamatemelstl, klns tekintettel a forint erejre.

A Barclays Capital londoni befektetsi csoport htfi elrejelzse mindazonltal azzal szmol, hogy az ves inflci prilisig 9 szzalk fl gyorsul tovbb, mieltt elindulna lefel. Ugyanakkor ez a hz adta a legenyhbb, 8,5 szzalkos elrejelzst a februri adatra.

Trsgi korrekci, majd forintgyengls

A forint temes ersdst az MTI ltal krdezett londoni elemzk egyelre nem tartjk inflci-befolysol hossz tv tnyeznek; tbben annak a vlemnyknek adtak hangot, hogy az elmlt idszak meredek feltrekv piaci eladsi hullma utni, a trsg egszre jellemz korrekcirl van sz.

Olivier Desbarres, a Crdit Suisse bankcsoport londoni befektetsi rszlegnek feltrekv piaci stratgirt felels alelnke szerint ugyanakkor belejtszik a forintersdsbe az is, hogy a piac ltja a kormny elktelezettsgt a kltsgvets rendbettele mellett.

Michal Dybula, a BNP Paribas kzp-eurpai elemzje mindazonltal azt mondta, hogy rvid tv korrekcira szmt, s arra, hogy az eur forintrfolyama kt-hrom hten bell ismt 260 krl lesz.

247,5 a kvetkez tmasz?

A mlt heti ersdst kveten mindenesetre htfn reggel is ersen kezdett a hazai valuta. A nyitsban mg magasabban, 249,05/35 forinton llt az eur jegyzse, fl tz krl viszont mr 248,60/70 forinton jegyeztk (szemben a pntek dlutni 249,50/60 forintos kurzussal). A forint a trsgbeli s a tbbi feltrekv piaci valuthoz hasonlan ersdtt - mondtk el devizapiaci kereskedk, akik szerint most 247,50-nl lehet a kvetkez technikai szint, ami tjt llhatja a forint tovbbi ersdsnek.

Htfn a nap folyamn nmikpp albbhagyott a lendlet: dlutn kettig mg a 250-s szint alatt tartzkodott az rfolyam, majd enyhe gyenglsbe vltott t.

Maradt az rfolyam

Htf dlutn nem vltozott a forint rfolyama: az eurt dlutn fl ngy tjban 249,40/50 forinton jegyeztk, ami gyakorlatilag megegyezik a pntek dlutni 249,50/60 forintos szinttel. A magyar nemzeti valuta 4 bzisponttal 11,66 szzalkra ersdtt a plusz/mnusz 15 szzalkos ingadozsi sv ers oldaln.

A dollrral dlutn 189,45/55 forinton kereskedtek, mg pnteken dlutn 195,55/65 forint volt az rfolyam.vissza
 

Partnereink

Hirdetsek