Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Nyolc hnap, 3,7 milli jszaka

2008.10.26

Nyolc hnap, 3,7 milli jszakaAz adatok a Kzponti Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tkr cm kiadvnyban jelentek meg. A Balatonnl megszllt vendgek 3,687 milli jszakt tltttek el a part kzeli s a httrteleplseken, amely az elz v hasonl idszakhoz kpest 0,8 szzalkkal kevesebb. Ezen bell a klfldi vendgjszakk szma 4,3 szzalkkal cskkent, mg a belfldiek 1,9 szzalkkal haladta meg az egy vvel korbbit. A tavalyihoz hasonlan a klfldrl rkez vendgek tlagosan 5,5 jszakt, a belfldiek pedig 3 jszakt tltttek el a balatoni szllshelyeken.
A Balatoni dlkrzet vendgjszakinak hattizedt a szllodk - ezen bell legnagyobb arnyban a hrom-, illetve ngycsillagos kategrij szllshelyek -, 19 szzalkt a kempingek regisztrltk. A szllodkban eltlttt vendgjszakk szma az jonnan nylt tcsillagos kategriban jelents nvekedst, a tbbiben stagnlst, illetve cskkenst mutat. A klfldiek krben npszer gygyszllodk ignybevtele kevssel a tavalyi szint alatt maradt, mikzben a kempingek irnt ntt az rdeklds.
A belfldi vendgjszakk kzel ktharmadt regisztrl szllodk a tavalyi szinten teljestettek, a nagyobb mrtkben ignybevett hromcsillagos kategriban 2,8 szzalkos cskkens, ezzel szemben a ngycsillagosnl 3,3 szzalkos nvekeds kvetkezett be. A klfldi vendgek szma az egyes partszakaszon eltren alakult: mg a Zala s a Somogy megyhez tartoz rszen a tavalyihoz kpest 5, illetve 12 szzalkkal kevesebb volt a vendg, a Veszprm megyei szllshelyekre 6 szzalkkal tbb vendg rkezett.
Az rkez forgalmat is eltr irny tendencik jellemeztk. A legnagyobb szmban jelenlev osztrk s nmet vendgek szma ugyan 12-16 szzalkkal cskkent, de kt s flszer tbben rkeztek Bulgribl, msflszer annyian az Egyeslt llamokbl, emellett a belgiumi, csehorszgi, hollandiai, lengyelorszgi, norvgiai s romniai vendgforgalom nvekedse is szmottev. Az orszghatron tlrl rkez vendgek kilenctizede vlasztotta a part kzeli teleplsek szllshelyeit.
Az elmlt nyolc hnap alatt a szllshelyek sszesen 16,3 millird forint brutt szllsdj-bevtelt rtek el, ami az elz v hasonl idszaknl 4 szzalkkal tbb, az orszgos szint 17 szzalka. A bevtelek 80 szzalkt a szllodk realizltk, ebbl legnagyobb arnyban a gygy- s wellness szllodk (34-, illetve 24 szzalkkal) rszesedtek.
A vizsglt idszakban a szllodk tlagosan 51 szzalkos, ezen bell a gygy- s wellness szllodk 67 illetve 52 szzalkos szobakihasznltsggal mkdtek. Az tlagosnl jobb volt a kihasznltsg az j beruhzs tcsillagos kategrij szllodban is, ahol a foglalsok janurtl augusztusig 64 szzalkos, augusztusban 81 szzalkos, az orszgosnl magasabb szintet rtek el.

vissza
 

Partnereink

Hirdetsek