Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Siet a parlament a visszadobott vzum-megllapodssal

2008.10.21

Siet a parlament a visszadobott vzum-megllapodssalMg ebben a hnapban, de legksbb november elejn jra szavazhat az Orszggyls az amerikai vzummentessghez szksges utols megllapods kihirdetsrl szl trvnyrl, amelyet Slyom Lszl kztrsasgi elnk htfn visszakldtt az Orszggylsnek - jelentette ki Szili Katalin hzelnk kedden az MTV Napkelte cm msorban.

A hzelnk szerint ilyen esetekben jra lefolytatjk a trvny zr vitjt, majd ismt lesz zr szavazs is. Az alkotmny rtelmben, ha az Orszggyls jra elfogadja az amerikai vzummentessghez szksges utols megllapods kihirdetsrl szl trvnyt, akkor Slyom Lszlnak mr nincs mrlegelsi lehetsge, kteles alrni s t napon bell kihirdetni a trvnyt.

A bngyi adatok cserjrl szl egyezmnyt egy hete ratifiklta az Orszggyls. Az llamf azonban arra krte az Orszggylst, hogy a megllapodst csak azutn fogadja el jra, hogy az ujjlenyomat-nyilvntarts hazai szablyait megnyugtatan rendezte.

Az adatcsere-megllapods lehetv teszi az amerikai hatsgok szmra, hogy megvizsgljk, egy birtokukban lv ujjlenyomat szerepel-e a magyar ujjlenyomat-adatbzisban. A magyar nyilvntartsban azonban bncselekmny elkvetsvel nem vdolt emberek ujjlenyomatai is benne vannak.

Slyom htfn azt mondta: "gy talltam, hogy ez az egyezmny nem vet fel alkotmnyossgi problmt, viszont olyan veszlyek vannak, hogy az egyezmny tlsgosan szles krben enged meg hozzfrst az amerikai flnek a magyar bngyi nyilvntartshoz".


vissza
 

Partnereink

Hirdetsek