Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Tengerhez magyar

2007.06.11

Tengerhez magyarA 2006-os nyri utazsi trendhez kpest a legkedveltebb ti clok kre nem, viszont a dobogsok rangsora annl inkbb vltozott. A piaci elemzk ugyan a gazdasgi megszortsok miatt visszaesst prognosztizltak a turizmusban is, a magyarok utazsi kedve azonban vltozatlan, br tbben keresik az olcsbb ajnlatokat s lnek az elszezoni foglalsokkal. Mjus s szeptember kztt a lakossg 41 szzalka tervez utazst, tlagosan 5-6 napra; 2006-ban 40 szzalkuk kszlt dlni ugyancsak kevesebb, mint egy htre.

Csaldbart orszgok

Trkorszg, Egyiptom, Tunzia s Grgorszg – a „ngyesfogat” tovbbra is tartja vezet helyt a szervezett utak tern a magyar utazk krben, s mint Molnr Judit, az OTP Travel gyvezet igazgatja fogalmazott, a klasszikus desztincik esetben a tavalyinl kedvezbb szezonra is szmtanak. Trkorszg az r-rtk arny s a sznvonalas szolgltatsok miatt kedvelt clpont az utazni vgyok krben. St, a tunziai szllodk mellett egyre tbb trk hotel is gyermekkedvezmnyekkel, magyar nyelv animtorok ltal szervezett gyermekprogramokkal csbtja a csaldos utazkat. Trkorszg vonzerejnek nvekedsrl szmolt be Zm Tibor is, a Best Reisen gyvezet igazgatja, mondvn az orszg versenykpes rakkal invitlja a nyaralni vgykat, radsul az elmlt idszakok robbantsos mernyletei sem vetettk vissza az rdekldst.

Egyiptom npszersgnek alakulsrl megoszlanak a vlemnyek. Annyi bizonyos, hogy a vrs-tengeri Sharm el-Sheikh s Hurghada tovbbra is keresett ti clnak szmt, m a robbantsok miatt megingott korbbi npszersgket mg nem nyertk vissza a tengerparti dlhelyek. Az gei-tengeri szigetvilgbl a krlbell azonos rkategriba tartoz Korfu, Rodosz s Krta szigete szmolhat kiugr magyar forgalommal az idn. A dobogsokat a kiss magasabb rfekvs Zakintos s Kos szigete kveti. Egyes utazsszervezk szerint a grgorszgi rak nmileg „elszlltak”, ez lehet az oka annak, hogy mostansg nem tudjk megdnteni az rk slgernek szmt tunziai utak irnti keresletet.

Ami az rakat illeti, az olcsbb kategriba sorolt helyszneken is ott lehet hagyni fejenknt 450-500 ezer forintot, ha pldul egy ngycsillagos trkorszgi hotel mellett dntnk a fszezonban, mikzben a drgbbnak tekintett grgorszgi nyarals egy el-, illetve utszezonban brelt apartman esetben hrom f rszre akr 21 ezer forintbl is kijn. Rendszerint azonban a 2-3-csillagos szllodk s az olcsbb rkategrij, tbb frhelyes apartmanok dominlnak (pldul Horvtorszg, Grgorszg esetben) a klfldi szllsfoglalsoknl.

Horvtorszg vagy Balaton?

A szervezett utak krben egyes utazsi irodknl visszaess tapasztalhat Horvtorszg irnyba, amely azonban korntsem azt jelzi, hogy megcsappant volna az Adriai-tenger vonzereje s npszersge. A horvt tenger a kzelsge miatt (autval krlbell 5 ra alatt elrhet) tovbbra is elkel helyet foglal el a nyri ti clok ranglistjn, a magyarok csupn nllsodnak az utazsszervezsben. „A mrsklds elssorban annak ksznhet, hogy az Adrira utazk az elmlt vekben egyre inkbb az utazsi irodkat mellzve foglaljk le az eddig mr jl bevlt apartmanokat” – mutatott r Molnr Judit.

Az emltett orszgok npszersgvel ugyan korntsem vetekedhet mg Bulgria, m mind tbben rdekldnek a fekete-tengeri nyaralhelyek irnt. A bolgr tengerpart pedig elbb-utbb egyre tbb magyar utazt szv el a „ngyesfogatbl”, illetve Horvtorszgbl, melyet az olcsbb rfekvssel magyarzhatunk.

A „Balaton-Adria versenyben” viszont az utazsszervezk prognzisai szerint idn ismt a „magyar tenger” kerekedhet fell. Ezt nemcsak azzal magyarzzk, hogy kezdi visszanyerni rgi j hrnevt a Balaton, hanem azzal is, hogy az rakat tekintve kedvezbb, mint az Adriai-tenger. A Magyar Turizmus Zrt. felmrsbl mindenesetre kiderl, hogy az idn vrhatan mintegy flmillin vlasztjk a Balatont. St a 2007. vi fszezon elejn vgzett kutats szerint a „magyar tengerre” tbb mint hromszor tbb utazst terveznek a magyarok, mint Horvtorszgba.

Madeira s Toszkna az nyenceknek

Aki divatosabb helyekre vgyik, a mediterrn trsg knlatbl Franciaorszg, Olaszorszg (Lignano, Lido di Jesolo, Bibione), Spanyolorszg (Costa Brava, Costa del Sol, Ibiza), illetve Ciprus mellett is dnthet. Ezek az tirnyok tovbbra is npszerek, br nem az olcs rfekvsk miatt. A klasszikus tengerparti nyaralhelyek helyett pldul az olasz falusi turizmus jegyben akr egy toszkn villban vagy paraszthzban is ki lehet kapcsoldni.

A nyri utazsi palettn az exkluzvabb ti clok is helyet kapnak, gy mint pldul a Maldv-szigetek, Madeira, Kanri-szigetek, Kuba avagy Dubai, mg ha csupn egy szk rteg dnthet ezen nyaralhelyek mellett.

Ami a magyarok utazsi szoksait illeti, a csaldosok rendszerint a fszezonban (klnsen jnius utols hete s jlius els kt hete npszer) indulnak nyaralni az iskolai sznet ktttsgei miatt. Az el- s utszezoni knlatbl pedig leginkbb az egynileg vagy prban utazk, illetve a nyugdjasok csemegznek. A statisztikk szerint a klfldi utazsok tlagos idtartama egy ht, mg a belfldi utazsoknak csak egytdt tervezik ilyen hosszsg idtartamra.
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek