Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Utazs

Trasvel felfel

2007.03.18

 Trasvel felfel Az egsz gy ngy-t ve kezddtt. Az egyik htvgn nagy elszntsgomban aut hjn gyalogosan indultam snowboardozni a legnagyobb magyar sterepre, Bnktra. Kezemben a deszkval az erdben flfel stlva temes csattogsra lettem figyelmes a htam mgtt, s hamarosan utol is rt a zaj forrsa. Htranzve egy lnyt lttam meg, aki slcekkel jtt flfele a keskeny s viszonylag meredek svnyen. nkntelenl kicsszott a szmon: „Neked meg mi van a lbadon?" Tralcek voltak.

Az els impulzust egy jabb kvette. Januri trnk sorn a Magas Ttrban tbbszr tallkoztam az idjrshoz kpest szokatlanul lengn ltztt, felfel a legnagyobb hban is ltszlag knnyedn halad selkkel. Mg mi a letaposott nyomban lpdelve sokszor trdig elmerltnk a hban, addig k akr a nyom mellett, a szz hban haladva is ers tempt tudtak diktlni. Felrve rvid pihen s a ktseik tlltsa utn elindultak lefel hatalmas s-eket rajzolva a lejtk havba. Minden korlt s ktttsg nlkl, amerre kedvk tartotta. Ezt ltva elhatroztam: ide mg visszatrek, ahogy lttam: trasvel!

Fkabr is kell

Kszlni kellett. A felszerels beszerzse volt az egyik nagy feladat. A lcek leginkbb a hagyomnyos slcekhez hasonltanak. Szlesek, hosszuk kivlasztsnl pedig ppgy a testmagassg s a studs jtssza a meghatroz szerepet. A lnyegi eltrs a ktsek kialaktsban van. A kts kt f pozciban rgzthet. Az egyikben a hagyomnyosnak mondhat lesikl ktseknek megfelelen rgzti a bakancsot, de a msikban a befogott cip sarka – ltalban a ktssel egytt – el tud emelkedni a lctl, ezzel lehetv tve a jrshoz hasonl mozgst. Kis megszokst ugyan ignyel, de nem vszes dolog.

Szksges mg egy gynevezett fkabr, amelyet a hegymenetek eltt a lc talpra fesztve s felragasztva egy elre cssz-sikl, de htra mg a meredek hegyoldal havn is megtapad felletet kapunk. A fkabrt rdemes a lcekkel egytt beszerezni, gy a pontos mretezs nem lehet gond. A kt sbot, vagy inkbb a kt teleszkpos trabot is elengedhetetlen. Az sszecsukhatsg jl jn, mikor a htizskra csatolva kell hoznunk-vinnnk a felszerelst. A sbakancsokbl is jat kell beszereznnk, mert a hagyomnyos sbakancsokkal a hosszuk miatt szinte kptelensg jrni, ezrt specilis trasbakancsra, vagy egy manyaghjas alpesi trabakancsra lesz szksg. Nekem ez utbbi kivlan alkalmasnak bizonyult a feladatra.

Cl a kposztaleves

Mivel egyik bartom sem rt r, gy egyedl vgtam neki a kalandnak, nem sokkal az emlkezetes ttrai orkn utn. Budapestrl indulva az els napot sajnos teljes egszben az utazsra kellett fordtanom, a havas, jeges utakon csak lassan haladtam, vgl dlutn lett, mire elrtem Poprdot, s elfoglalhattam a szllsom.

Msnap dleltt indultam a poprdi elektricska llomsra, hogy ttrafredig vonatozzam. Innen viszont mr kitn a terep, havas erdei svnyek, meredek tristautak, szles vlgyek vrnak. Egyfell a mfaj nagyszersge, hogy a trkpen brhov rbkhetnk, se felvon, se jellt plya nem felttel, msrszrl ott, ahol nyron szikkon t, tavak mentn, lncokba kapaszodva lehet csak haladni, most mindent betakart a mly h, s a puha fehrsgbe ltztt vlgyeken brhov feljuthatunk. Termszetesen, ahogy a nemzeti parkokban ltalban, illik s a sajt biztonsgunk rdekben ajnlott a tristatvonalakon, trkp szerint haladni.

Ezttal annl is inkbb aktulis, hogy tbben va intettek, lavinaveszly van! Az ts kszltsgi skln hrmas szinten ll, vatosnak kell lennem. A napi cl: ktezer fl s vissza. Tovbb amiatt sem nagyon lehet, mivel a chatk fltti utak le vannak zrva.

Felragasztottam ht a fkabrt, belptem a ktsbe, s induls! Eleinte sr erdben haladtam, meredeken emelkedve prblgattam j felszerelsem korltait. Meglepen jl mkdik a fkabr, s hamarosan kiderlt, tbb rteg ruha is felesleges rajtam, muszj nekivetkzni. Mg szerencse, hogy a lesiklsban hasznlatos snadrgot eleve otthon hagytam, inkbb „trsan" ltztem. A fenyvesek fltt a szlesebb vlgyek fel vettem az irnyt az emltett lavinaveszly miatt. A meglv, ilyenkor szoksos hrtegre az utbbi hetekben tbb mter friss h esett. Az egymson megcssz rtegek jelentik a veszlyt.

A flttem lv felhrteg takarja a meredek falakat s a cscsokat, gy csak hallottam, de nem lttam a meg-megszakad htblkat. A klns, mly hang elbb ersdtt, majd minden esetben elhalt, csupn a felhbl kitn s lendletkbl hamar veszt aprbb grgetegeket lttam. Emellett lvezetes a mszs, jutalma pedig a fenti szikrz napsts, s a Try-menedkhzban (2015 m) kaphat forr kposztaleves! Rvid pihen utn lefel, a meredek falon inkbb a gyaloglst vlasztottam. Viccesnek tnt, hogy n vagyok, aki csak felfel sel. Persze a nyugodtabb rszeken n is felcsatoltam. Sttedett, mire lertem, viszont volt, aki csak ilyenkor indult felfel! Megkrdeztem, s kiderlt, htkznap lvn, jobb hjn munka utn fel, reggel le. Ez a helyi traszk ritmusa. Az elektricskn mr csak a vacsorra tudtam gondolni.

Msodik nap

A kvetkez reggel korbban keltem, mert a bemelegt nap utn hosszabb utat terveztem bejrni, ami sikerlt is. Ttralomnic fell egyenesen fel a lanovka vonaln a cscs irnyba, majd krbe keletnek a Zld-patak vlgye fel. A h akkora, hogy az eredeti turistajelzsek a szintje alatt vannak, gy helyenknt ideiglenesen felszgelt jelzsek igaztanak tba. Sokig kvettem nhny mly lbnyomot, majd idvel utol is rtem a trzkat, akik mr trikra vetkzve kzdttek minden egyes lpssel, mivel a mly hba combig belpve komoly kihvs a kvetkez. Egy mterrel magasabbrl, a lcekrl dvzltem ket, s eszembe jutott, hasonl helyzetben voltam mg n is janurban. Miutn tisztztuk, jl vannak, csak fradtak, mentem is tovbb, mert idkzben dlutn lett, s nem akartam stteds utn ismeretlen helyeken barangolni.

Ez sajnos nem sikerlt. Mire ereszkedni kezdtem, vgrvnyesen besttedett, s aggdni kezdtem. Mg az autban az egyik stopos meslt egy trtnetet a medvkrl, miszerint ilyenkor a nagy h miatti lelemhinyban felbtorodnak, s a hegyekbl lejve inkbb a lakott terletek kzelben prblnak valamifle tpllkhoz jutni. A napokban a tzoltkat riasztottk egy dhng anyamedvhez, mivel az egyik fmkontnerbe bemszott s ott ragadt bocst nem tudta kiszabadtani. Az anyt el kellett kbtani a ments idejre. hes, flelmetes s vrengz medvken trtem a fejem, mikzben egy jegesre kijrt, de teljesen elhagyott svnyen cssztam lefel a sttben, s ktsgkvl minden bokorba, minden fa s hbucka mg medvt kpzeltem.

rltem, mikor meglttam egy imbolyg fejlmpa fnyt, s a tulajdonostl megtudtam, nincs messze az t, ahonnan mr lejutok a buszmegllig. Egy kisebb buksban mg rszem volt, de nem zavart, gy tnt, megmenekltem! Az ton lecsatoltam, s gyalogosan indultam a megll irnyba, ahol kiderlt, nem rdemes vrnom, le is stlhatok egy darabon.

A traszs teht kiprblva, tetszik is nagyon, remlem hamar felcsatolhatom a lceket jra! Mr csak az kell, ne csak egyedl legyek. Azaz: trasre magyar!
vissza
 

Partnereink

Hirdetsek