Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Nem rt az vatossg a napelemekkel

2023.05.25

Hiába szólnak érvek az elektromos és a gázftés mellett, hosszú távon valójában mindkett tetemes anyagi terhet róhat a családokra. 

 

A hszivattyús ftésrendszereket is forgalmazó EasyKit Kft. vezet értékesítje, Szajki Balázs arra hívja fel a figyelmet, hogy a legjobb megoldás, ha jól mköd, energiatakarékos házat építenek, alacsony fogyasztású gépészettel, illetve csak annyi napelemmennyiséget telepítenek, amennyi az ingatlan teljes elektromos fogyasztásához igazodik.

 
 

Így ugyanis elkerülhet, hogy az ingadozó gázáraktól vagy a napelemes elszámolás változásaitól függjön a rezsiszámla.

Egy épület energiahatékonyságának a növelésére alapveten két módszert kell alkalmazni:

  • az energiahatékonyságnak megfelel építkezés,
  • és alacsony fogyasztású, megújuló energiát használó gépészet.

Az Európai Unió arra törekszik, hogy megkétszerezze az egyéni hszivattyúk telepítési arányát. Mindez a következ öt évben összesen tízmillió egységet eredményezne.

 

Ha a háznak a hveszteségei közepesek, de a felhasznált energia nagy része megújuló energiából származik, akár a legjobb, AA++ besorolás is elérhet. Ehhez képest egy passzívház, amely sokszor kevesebb energiát fogyaszt, és megújuló energia hasznosítása nélkül is jóval alacsonyabb a rezsiköltsége, csak CC-s besorolást kaphat, ha nincs megújuló energiaforrása. Ezért vigyázni kell ezekkel a minsítésekkel.

Ebbl a példából is jól látszik, hogy az alacsony energiafelhasználású ház nem csak a törvényi elírás miatt fontos, hanem sokkal inkább a lakókomfort miatt. Ezért a törvényi megfelelésen túl is érdemes optimalizálni - emeli ki a Világgazdaság cikke.

A közel nulla energiaigény házaknál a legjobb koncepció a hszivattyú, a felületftés- és htés, valamint a napelem kombinációja. Vannak, akik elektromos kazánnal, ftsznyeggel és napelemmel próbálkoznak, ez viszont a rendkívül ingatag energiaárak miatt közel sem biztos, hogy hosszú távon megtérül, st, pénznyel is lehet. Alapveten azon az alapelven kellene változtatni, hogy nagyon magas fogyasztású házakat olcsóbbnak titulált elektromos ftéssel építenek meg, arra hivatkozva, hogy a napelem kiszolgálja az igényeket. Csakhogy erre nincs felkészülve a hálózat, ráadásul ha a szaldós elszámolás kedveztlenül változik, akkor az anyagilag nagyon rosszul is érintheti a fogyasztókat.


vissza