Betlts folyamatban...

gyflkapu

Felhasznlnv:
Jelsz:

Hrek - Gazdasg

Szijjrt Pter bejelentette: j kolajvezetk pl Magyarorszg s Szerbia kztt

2023.05.11

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezet a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság ülését követ sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Mol és a Transnafta együttmködésében tervezett csvezeték létesítésérl szóló szerzdést a június 20-i kormánycsúcson írják majd alá.

 

A két állam energiabiztonságának ersítése érdekében emellett megegyeztek arról, hogy az MVM és a Srbijagas közös regionális földgázkeresked vállalatot hoz létre, illetve arról is, hogy Magyarország idén is százmillió köbméteres nagyságrendben fog földgázt tárolni Szerbiának – tájékoztatott Szijjártó Péter.

Közölte, hogy a szerb energiahálózat korszersítésében magyar cégek is részt fognak venni, s menetrend szerint haladnak a munkálatok a két villamos energiahálózatot összeköt interkonnektor kapacitásának megduplázására.

 
 

Ma nincsen magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, és nincsen szerb energiabiztonság Magyarország nélkül – emelte ki. Szijjártó Péter ezután közölte, hogy fontos intézkedésrl döntöttek egy „rendkívül bosszantó ügyben" is, mivel a hatmilliárd eurós kétoldalú kereskedelmi forgalom és az emberek közötti szoros kapcsolatok ellenére még mindig elképeszten hosszú a várakozási id a határállomásokon. „Ezért nagy infrastrukturális fejlesztés keretében új, modern határátkelt hoznak létre Röszke és Horgos között – mondta. 

 
 

A miniszter érintette az ukrajnai háború témáját is, és a konfliktus jelentette nehézségekrl szólva azt emelte ki, hogy bár sem a szerbek, sem a magyarok nem felelsek a harcok kirobbanásáért, mégis nagy árat fizet ezért a két ország.  Ráadásul – mint mondta – az is rossz hír, hogy a világ ismét a blokkosodás irányába halad, amin Közép-Európa mindig csak rajtavesztett.

Magyarország és Szerbia is a béke pártján áll. Szerintünk a legfontosabb az lenne, hogy megmentsük az emberek életét és ez csak békében lehet – közölte.

 

Szijjártó Péter újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a kormány különösen fontosnak tartja a biztonsági együttmködést, ugyanis az illegális bevándorlás mindkét ország számára komoly kihívás, hiszen tavaly 271 ezer illegális határátlépési kísérletet kellett meghiúsítani hazánk déli határán.


vissza