Körös-Maros Nemzeti Park 2023. December 6. Szerda, Miklós napja
 

Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Web: http://www.eutudakozo.hu/miniweb/koros_maros_nemzeti_park
E-mail: -
Telefon: 66/313-855
Fax: 66/311-658

-
 
A Körös-Maros Nemzeti Park hetedik nemzeti parkként jött létre az Alföld dél-keleti régiójában. A vízszabályozás előtti táj arculatát mutató, nemzetközi és országos jelentőségű természeti értékek a mezőgazdasági kultúrák között szigetszerűen helyezkednek el.
A nemzeti park különösen fontos feladata azoknak az állat- és növényritkaságoknak a megőrzése, amelyek nálunk egyedül itt fordulnak elő vagy állományuk nagy része az Igazgatóság működési területén található. A növényvilágból ilyen a bókoló zsálya és az erdélyi hérics. Szintén e táj egyedülálló természeti képéhez tartozik a százezres egyedszámmal virágzó vetővirág. Az állatok közül is nem egy ritkaság található itt, mint például a nagy szikibagoly lepkefaj, a sztyepplepke, a földikutya és a túzok. A Hét Természeti Csoda egyikének választott Kardoskúti Fehértó, a biharugrai halastavak és a Montág-puszta vizes élőhelyei nemzetközileg is fontos szerepet játszanak a madárvonulásban. Ezek a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó területek.
A természeti értékek megismerése, bemutatása céljából két látogatóközponttal, azok programjaival, öt tanösvénnyel, jelölt kerékpártúrákkal, szállás lehetőségekkel várunk minden kedves érdeklődőt.
A Dévaványa és Ecsegfalva települések között félúton található Réhelyi Látogatóközpontban általános természetvédelmi, túzokvédelmi kiállítás tekinthető meg. Információt nyújtunk a hazai túzokvédelem munkájáról, jelenlegi helyzetéről, a jövő feladatairól. A kültéri bemutatócentrumban túzok és a régi magyar háziállatok természetes környezetben figyelhetők meg, például magyar szürke szarvasmarha, házibivaly, racka, cigája juhok, mangalica sertések, valamint több régi baromfi és házigalambfajta. A vidék jellegzetes tájtípusainak, régészeti és természeti értékeinek megismerése céljából kerékpárok bérelhetők. Az oktató- és szállásépületben 48 fő részére szállás vehető igénybe. Szakmai továbbképzések, előadások, tréningek megtartására nyújt lehetőséget az épületben található két 50 fő befogadóképességű előadóterem és a két 25 fős oktatóterem.
Szarvason, az Igazgatóság központja mellett került kialakításra a Körösvölgyi Látogatóközpont. Az épületegyüttest körülölelő 26 hektáros Anna-liget egyedi adottságú, különleges értéket képvisel, hiszen a természetes állapotok mellett a kastély és kastélypark, mint kultúrtörténeti emlék is jelentős. A Körösvölgyi Látogatóközpont főépületében létesített kiállítás segítségével és a park eredeti növényvilága, változatos élőhelyei mentén kialakított Anna-ligeti tanösvényen megismerhető a Körös-Maros vidéki táj jellegzetes arculata, növény- és állatvilága.
Biharugrán, a háborítatlan természeti terület szomszédságában működő Bihari Madárvárta erdei iskolák, életmód és természetvédelmi táborok, tanácskozások és családi hétvégék kitűnő helyszíne, 42 fő részére biztosít szálláshelyet.
A vidéki nyugalomra vágyó városi emberek aktív szabadidő eltöltéséhez kitűnő helyszínekkel várjuk kedves vendégeinket! Aktuális programkínálatunk elérhető a honlapon.

További információkért keressenek bennünket az alábbi elérhetőségeken:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
5540 Szarvas, Anna-liget 1. Levelezési cím: 5541 Szarvas, Pf.: 72.
Tel.: 66/313-855; Fax: 66/311-658, E-mail: kmnp@kmnp.hu
Honlap: www.kmnp.hu, kmnp.nemzetipark.gov.hu
 
Képek:

1.  2.  3.  4.  5.  6. 
7.  8.